BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft vil gi «alle» beslutningsstøtte

Microsofts satser stort innen beslutningsstøtte, med utvidelser i Office og nye serverfunksjoner.

24. okt. 2005 - 10:16

Microsoft har de siste månedene gitt flere klare signaler om en nær forestående satsing på verktøy og applikasjoner for beslutningsstøtte («business intelligence»). I mars kjøpte selskapet teknologi fra sin partner Professional Advantage, og i mai la Microsoft ut en begrenset prøveversjon av en serverapplikasjon for måltallbasert beslutningsstøtte, med kodenavn «Maestro».

    Les også:

I juli ble Maestro døpt om til Microsoft Office Business Scorecard Manager 2005. Produktet vil formelt lanseres 1. november, og Microsoft har til og med oppgitt prismodellen: 5000 dollar for serveren, og 175 dollar per bruker.

Business Scorecard Manager beskrives som en utvidelse av SQL Server med et verktøy for å tilby ansatte personlig tilrettelagte grensesnitt for nøkkelindikatorer.

Klikk på bildet for å se det i full størrelseMicrosoft har publisert et skjermbilde for Business Scorecard Manager, med visning i nettleser, som gir et visst inntrykk av funksjonaliteten. Klikk på miniatyren til høyre for å se det i full størrelse.

I går holdt Jeff Raikes, ansvarlig for Microsofts «Business Division», en orientering om selskapets øvrige planer innen beslutningsstøtte. Et av hans hovedpoeng er at verktøy for beslutningsstøtte er for eksklusive, og ikke når alle de potensielle brukerne, bare dem høyt oppe i hierarkiet eller med avanserte ferdigheter innen IT.

– Hittil har BI-programvare vært for innviklet og for dyrt, og for atskilt fra programvareverktøyene som folk bruker hver dag, sa Raikes blant annet.

Med «programvareverktøy som folk bruker hver dag» sikter Raikes til Microsofts Office-produkter. Han lover utvidelser spesielt til Excel og Sharepoint i neste års nyutgivelse av Office – kjent som versjon «12».

Disse utvidelsene er til en viss grad avhengig av flere nye egenskaper i den lenge etterlengtede SQL Server 2005 som skal lanseres på et stort arrangement i San Francisco 7. november, samtidig med utviklerverktøyet Visual Studio 2005 og forretningsprosessverktøyet BizTalk Server 2006.

Excel er et hyppig brukt verktøy for å analysere data fra forretningssystemer. Excel 12 skal gjøre det enklere å etablere og opprett forbindelser til datakilden, og bruke regnearket til å drille nedover for å få fram stadig flere detaljer om det man søker å finne ut av. Disse egenskapene vil antakelig kunne brukes også på systemer som bygger på andre databaser enn SQL Server, men Microsoft gjør et tilleggspoeng av at Excel 12 vil ha full støtte for en nyhet i SQL Server 2005, nemlig «Analysis Services».

Klikk på bildet for å se det i full størrelse

På sin side vil Sharepoint i Office 12-utgave tilby spesielle tjenester til Excel, hensiktsmessig døpt «Excel Services». Dette går ut på at man vil kunne opprette regnearkdokumenter på en server, og sørge for at de er kontinuerlig oppdaterte. Disse regnearkdokumentene vil kunne vises i en nettleser, eller lastes ned i Excel-format. Et eksempel på dette vises i skjermbildet til høyre (klikk på bildet for å se det i full størrelse).

Microsoft mener de nye verktøyene vil gjøre det enkelt å lage personlige «dashbord» som kombinere data og grafikk fra flere ulike kilder uten å skrive kode. Sharepoints søkeegenskaper vil også utvides til å forenkle arbeidet med å finne nøkkelrapporter, indikatorer og regnearkdokumenter.

Nyhetene fra Microsoft, og satsingen på beslutningsstøtte, utfordrer både etablerte spesialister som Business Objects, Cognos og Hyperion, og bredt orienterte aktører som Oracle og SAP.

Reaksjonen til Business Objects tyder på at de ikke er særlig imponert over Microsoft:

– Microsoft er ikke bare seint ute. Vi tilbyr både mer og raskere fornyelse på deres egen plattform enn dem, sier selskapets talsperson til flere amerikanske medier.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.