BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft vil gi deg trådløst Internett

Microsoft vil komme Symbian i forkjøpet ved å lansere en Internett-løsning for mobiltelefonen. Opptil 1000 norske og britiske mobilkunder skal få teste trådløst Internett fra Microsoft og British Telecom.

Frode Eriksen
6. okt. 1999 - 16:00

- Trådløst Internett har topprioritet hos oss, sier direktør for verdiøkende tjenester i Telenor Mobil, Knut Oppegaard.

Telenor Mobil blir en av Microsofts viktigste samarbeidspartnere i testsystemet som nå etableres i Norge og Storbritannia. Oppegaard sier at selskapet er svært interessert i hva teknologien kan bidra med i selskapets produktportefølje og på bunnlinja.

Faktisk så er Telenor Mobil så interessert at selskapet skal stille med noen hundre testkunder for de nye mobiltjenestene fra Microsoft. Testene starter allerede denne måneden, og et ferdig produkt vil kunne lanseres allerede tidlig neste år om testene går bra.

Dette er en del av samarbeidsavtalen som Microsoft inngikk med British Telecom (BT) i februar, og som tar sikte på å utvikle og markedsføre trådløse Internett-løsninger basert på Windows CE.

Microsoft ønsker å utkonkurrere Symbian ved å etablere sin egen mobilplattform som gjør at mobilkundene kan bruke mobiltelefonen som en Internett-plattform. Symbian består av verdens ledende mobiltelefonprodusenter som Ericsson, Nokia og Motorola foruten Psion, og målet er å lage en åpen plattform for Internettbruk på mobiltelefonen, bygd opp rundt operativsystemet EPOC. Ericsson har allerede lansert gruppens første produkt, lommemaskinen MC218.

Piloten fra Microsoft og BT er i første rekke knyttet til det å sende og motta e-post, men også andre applikasjoner skal testes i samme slengen. Blant disse er muligheten for å aksessere Microsofts Exchange-baserte kalender, adresselister, personaliserte nettlesere og andre onlinebaserte Internett-tjenester, basert på Microsoft-servere.

De eksterne testene, der Telenor Mobils kunder vil være sentrale, følger etter interne tester i selskapene og målet for selskapene er å skaffe seg mer detaljerte tilbakemeldinger på tjenestene, og hvordan kundene opplever datatjenester på mobiltelefonen. Om resultatene blir som selskapene håper, vil tjenestene bli kommersialisert i markedet gjennom en større lansering allerede tidlig neste år.

Bakgrunnen for satsingen er - foruten å ta rotta på konkurrentene - prognoser som tyder på sterk vekst i datatrafikk over mobilnettet, og av denne trafikken ventes en vekst på 75 prosent årlig til en verdi på 80 milliarder dollar i 2005.

Harel Kodesh i Microsoft, sier at samarbeidet med BT gjør at tjenestene kan rulles ut raskere enn ellers, og selskapet ser fram til tilbakemeldingene fra kundene.

BT og Microsoft opplyser at selskapene har signert utviklingsavtaler med franske Sagem og sør-koreanske Samsung. Andre selskap som skal involveres i testingen er BBC, Credit Suisse First Boston, KPMG og Nortel Networks.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.