Microsoft vil gjøre fildeling superenkelt

Over en million nordmenn vil snart kunne dele filer på en veldig enkel måte, enten det er Excel- eller MP3-filer. Slik vil det fungere:

Microsoft vil gjøre fildeling superenkelt

Over en million nordmenn vil snart kunne dele filer på en veldig enkel måte, enten det er Excel- eller MP3-filer. Slik vil det fungere:

Å dele filer med andre brukere over nettet har hittil for det meste vært en aktivitet for IT-flinke og eventuelt yngre mennesker.

Muligheten til en mer kontrollert deling er svært nyttig - både for bedriftsbrukere og privatbrukere.

At man deler ut sine filer til alle andre med samme program på hele kloden, har nok bremset mange. Det har samtidig manglet brukervennlige programmer som har latt brukere dele filer med sine venner - med et unntak. Foldershare krever ikke at brukeren har fast IP-adresse og er svært enkel å bruke.

Foldershare ble derfor kjøpt opp av Microsoft og er nå lagt inn som en del av den neste versjonen av det ekstremt populære lynmeldingsprogrammet Messenger.

    Les også:

Windows Live Messenger nærmer seg en lansering, og da vil over en million nordmenn få servert et meget enkelt system for å dele filer med sine venner. Med Windows Live Messenger kan man med to-tre museklikk dele ut bunker av filer med andre brukere - trolig helt risikofritt.

Deling av filer med programmer som Kazaa eller Bittorrent kan spores nettopp fordi man alle kan laste dem ned, deriblant også platebransjens folk. Men når to norske venner deler filer med Messenger, er det bare disse brukerne som ser filene. Hele poenget er at dette skal forbli privat overfor alle andre.

Mange har det siste året påpekt at den foregår en skjult fildeling mellom venner og bekjente, blant annet med eksterne harddisker, som ingen har oversikt over hvor stor er. Brukere som deler filer med venner unngår også problemet med juksefilene musikkbransjen sprer på de åpne fildelingstjenestene.

digi.no har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra musikkbransjens forening IFPI på hva de synes om den sterkt forenklede teknikken for å dele filer.

Tjenesten fungerer slik at når en bruker velger å opprette en delt mappe med én av sine kontakter, så opprettes en ny mappe på begge maskiner. I sin respektive mappe kan begge brukerne putte filer de ønsker å dele med motparten. Så snart begge brukerne er logget på, synkroniseres mappene mellom de to maskinene.

Testing digi.no har gjort av tjenesten i dag, gir ikke de helt store løftene om rask synkronisering, men i utgangspunktet skal dette være en P2P-tjeneste som ikke avhenger av noen mellomliggende server, så antagelig er det tilfeldige problemer med nettforbindelsene vi benyttet, som var årsaken til den litt trege hastigheten. Hastigheten ved synkronisering vil primært avhenge av brukernes opplastingshastighet, siden de aller fleste kan laste ned langt raskere enn de kan laste opp.

digi.no har laget en serie skjermbilder som viser hvordan systemet fungerer. Klikk her.

Til toppen