Microsoft vil ha en server i hvert hjem

Microsoft håper å skape et helt nytt IT-markedet med lanseringen av Home Server.

Microsoft vil ha en server i hvert hjem

Microsoft håper å skape et helt nytt IT-markedet med lanseringen av Home Server.

Det har blitt så vanlig å ha flere PC-er hjemme at Microsoft mener tiden er moden for å lansere en server for hjemmemarkedet. Den heter Windows Home Server.

Operativsystemet er ferdig, men skal ikke lanseres på vanlig måte: Det skal bare selges sammen med spesialdesignede bokser. Men de første boksene er ikke langt unna.

digi.no var tilstede på en gjennomgang av det nye produktet hos Microsoft Norge.

- Windows Home Server er egentlig en enkel boks som kobler sammen duppedittene du har hjemme med mennesker, sier Odd Sverre Østlie, direktør for forbrukermarkedet i Microsoft Norge.

Ifølge tall fra Fotorådet har en gjennomsnitts-nordmann cirka 10.000 digitale bilder som tar omtrent 30 gigabyte med lagringsplass. Langt fra alle har kontroll på hvor de har lagret disse, og det er noe av det Microsoft vil gjøre noe med med sin nye server.

Med Windows Home Server får privatkundene en server som holder orden på familiens filer, bilder, filmer og musikk fra et felles lagringspunkt. I tillegg håndterer den sikkerhetskopiering av PC-ene.

- Den tar automatisk backup av alle PC-ene hjemme, og også Xbox'en - Den tar automatisk backup av alle PC-ene hjemme, og også Xbox'en, sier Østlie.

Microsoft har laget en egen lagringsmekanisme som sørger for at filer som skal taes vare på automatisk blir lagret på to forskjellige harddisker. Dermed vil det ikke oppstå en krise hvis en harddisk skulle ryke. Dette kan slås av og på for hver delte katalog.

Installasjonen skal være veldig enkel. Selve serveren skal i utgangspunktet bare pakkes ut av esken og kobles til strøm og nettverk. Konfigurasjon og tilknyttning av PC-ene skjer gjennom å kjøre en medfølgende CD-plate med et enkelt konfigurasjonsprogram.

Hvordan serverboksen blir seende ut, er opp til maskinvareleverandørene. Noen maskiner ligner på vanlige servere, bortsett fra at de er endel mindre, mens andre er mer kreative i formen.

- Det er to forskjellige filosofier. De som vil ha den fremme og de som vil gjemme den bort. - Det er to forskjellige filosofier. De som vil ha den fremme og de som vil gjemme den bort, sier Østlie.

I utgangspunktet er det meningen at serveren skal være en usynlig boks som er plassert et sted i huset, og så kan andre enheter koble seg opp for å hente ut filer, eller streame musikk og film.

- Det er en server som ligger i bakgrunnen som ingen skal se, sier Stig Nerland i Microsoft.

Det er likevel fullt mulig å koble til skjerm og tastatur for å jobbe rett på servergrensesnittet, for de som absolutt ønsker det. Serveren er imidlertid ikke laget for å brukes som en vanlig PC, og det er dette som skiller den mest fra Windows Media Center.

- Det er en server som ligger i bakgrunnen som ingen skal se.

Serveren kan også nås via et webgrensesnitt fra hvor som helst i verden. Hver enkelt Home Server får et sub-domene under homeserver.com, for eksempel ola.homeserver.com/home.

De fleste har sin internettilkobling via en bredbåndsrouter, og det er vanlig å sperre av endel porter av sikkerhetshensyn. Windows Home Server håndterer denne konfigurasjonen automatisk på nyere routere som støtter UPnP-protokollen.

Windows Home Server kommer med et overvåkingssystem som viser statusen for serveren og nettverket. Den samler også inn helsestatusen til eventuelle Vista-klienter som er tilknyttet, slik at det blir et sted å sjekke statusen for alle maskinene i hjemmet.

Det er i utgangspunktet ikke så mye ny teknologi i Windows Home Server. Mesteparten av funksjonaliteten finnes allerede i andre Microsoft-produkter. Microsofts fokus har vært på å gjøre det enkelt for brukere uten dyptgående teknisk serverkompetanse.

Ny funksjonalitet vil bli fortløpende tilgjengelig gjennom tredjeparts tillegg. Microsoft har åpnet serveren for enkel utvidelse gjennom tredjepartskomponenter, og de satser på å bygge opp et omfattende økosystem rundt serveren.

Selv om Windows Home Server nå er et ferdig utviklet produkt, kan det ta litt tid før det blir å finne i butikkhyllene. Det er opp til maskinvareleverandørene å lansere maskiner med produktet ferdig installert.

Her kan du lese med om Windows Home Server hos Microsoft.

    Les også:

Til toppen