RESULTATERFINANS

– Microsoft vil hjelpe Dell av børs

Derfor virker et milliardoppkjøp forlokkende.

Microsoft og toppsjef Steve Ballmer kan ha gode grunner til å investere i Dell, men et oppkjøp blir neppe tatt godt imot av HP og andre pc-leverandører.
Microsoft og toppsjef Steve Ballmer kan ha gode grunner til å investere i Dell, men et oppkjøp blir neppe tatt godt imot av HP og andre pc-leverandører. Bilde: Per Ervland/digi.no
23. jan. 2013 - 09:45

Microsoft skal ha sluttet seg til pågående forhandlinger om å kjøpe opp Dell, for å ta pc-produsenten av børs.

En rekke amerikanske medier melder om fremstøtet. Ifølge CNBC og Wall Street Journal skal Microsoft være villige til å spytte inn mellom én og tre milliarder dollar.

En slik investering vil gjøre Microsoft til en relativt betydelig eier, med en andel på opptil 15 prosent eller mer av selskapet. Gründer og toppsjef Michael Dell kontrollerer selv nærmere 16 prosent av Dell.

Andre som hevdes å delta i forhandlingene er oppkjøpsfondene TPG Capital og Silver Lake. Flere større banker skal også ha blitt kontaktet for å stable på plass nødvendig finansiering.

Dell-aksjen steg kraftig etter at den angivelige planen om å forlate Nasdaq-børsen ble kjent i forrige uke. Med et 20 prosents hopp har selskapet fått en markedsverdi på 22,8 milliarder dollar.

Planene er ikke offisielt bekreftet. Dell har heller ikke forklart hvorfor de skulle være interessert i en børs-exit. Som privateid selskap vil de imidlertid slippe børsens strenge informasjonskrav, med jevnlige rapporter om driften og nøkkeltall.

Det kan gi en fleksibilitet som Dell ønsker seg i et skrantende pc-marked.

Hvilke interesser kan Microsoft ha for å åpne sjekkheftet og hjelpe Dell av børs?

Programvaregiganten vil ikke selv bli involvert i den daglige driften av Dell, sier kilder med kjennskap til forhandlingene overfor Wall Street Journal (WSJ).

Derimot hevdes det at Dell vil måtte forplikte seg til å levere Windows på hoveddelen av maskinene de tilbyr. Dell er som kjent allerede en av verdens største leverandører av Windows-baserte pc-er og servere.

Microsoft har mer enn god nok råd til en slik investering. I forrige kvartal hadde selskapet minst 66 milliarder dollar i kontanter og lett omsettelige verdipapirer.

Store deler av krigskassen til Microsoft er plassert i utlandet, etter en modell en rekke andre amerikanske IT-giganter har valgt, fordi skattetrykket blir lavere. Motivasjonen bak et Dell-oppkjøp kan være at det potensielt frigjør noe av pengesekken skattefritt.

Risiko

På samme tid løper Microsoft også en risiko ved å foreta en direkte investering i Dell. Det kan føre til misnøye hos andre pc-produsenter. Fra før skal flere samarbeidspartnere ha mislikt at Microsoft selv blir maskinvareprodusent, gjennom satsingen på Surface-serien av nettbrett.

- Jeg mistenker at dette ikke dreier seg om eventuelle finansinntekter en investering i Dell kan gi Microsoft, så mye som at de ønsker å hjelpe Dell slik at de kan forbli en langsiktig og konkurransedyktig partner, sier analytiker Rick Sherlund ved Nomura Securities til WSJ.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.