Microsoft vil medvirke til konkurrerende format

Microsoft vil delta i ISO-komiteen som skal vedta det konkurrerende åpne formatet ODF.

Microsoft vil delta i ISO-komiteen som skal vedta det konkurrerende åpne formatet ODF.

Microsoft har bedt om å få delta i ISO-komiteen INCITS/V1, som er ansvarlig for å tilrettelegge OpenDocument-formatet ODF som internasjonal standard. ODF er i dag en Oasis-standard.

ODF er konkurrenten til Microsofts alternative åpne format Office Open XML som er i ferd med å standardiseres av Ecma International før også den skal gjennom ISO.

ODF støttes i dag av kontorpakkene OpenOffice.org 2.0 og StarOffice 8, og vil også bli standardformatet til neste utgave av IBMs allsidige Workplace-klient. Office Open XML blir standardformatet til Microsofts kommende kontorpakke Office 2007, som nettopp er blitt ytterligere forsinket.

Ikke alle er like begeistret for Microsofts deltagelse i ISO-komiteen som skal standardisere ODF. Frykten for at Microsoft skal bruke deltagelsen til å trenere prosessen er stor.

Pamela Jones, kjent som opphav til nettstedet Groklaw, er redd for at Microsoft bare har som mål å forsinke prosessen slik at ISO ikke kan ratifisere ODF før Microsoft og Ecma International er klar med sin standard.

Microsoft benekter den anklagen, og sier ifølge News.com at Jim Thatcher fra Microsoft kun deltar for å bli involvert i ISO-standardiseringen for sitt eget format.

– For at Jim skal kunne delta i ISO-arbeidet for Office Open XML trenger han fartstid. Hans deltagelse vil ikke ha noen påvirkning for avstemningsprosessen for ODF-standarden, sier Jason Matusow, sjef for Microsofts standardiseringsarbeide i en pressemelding.

Til toppen