Microsoft vil øke farten på Virtual Server

Med en ny versjon av Windows vil Microsoft øke farten på servere med flere operativsystem.

Med en ny versjon av Windows vil Microsoft øke farten på servere med flere operativsystem.

Virtualisering er et konsept som stadig får mer oppmerksomhet. Både Microsoft og VMWare tilbyr produkter som gjør det mulig å kjøre operativsystemsesjoner på én eneste datamaskin. I tillegg kommer åpen kildekode-løsningen Xen, som har fått stadig mer oppmerksomhet og støtte det siste året. Den har dog ingen støtte for Windows, i hvert fall foreløpig.

Felles for disse løsningene er at man må ha fullt operativsystem som vert for virtualiseringsprogramvaren.

Både Intel og AMD vil i løpet av det kommende året utstyre prosessorer med teknologi som vil gjøre det mulig å overlate maskinvarekontrollen til en «hypervisor», det vil si et standardisert programvarelag under operativsystemene. Denne arkitekturen vil gjøre det mulig å bygge virtuelle maskinovervåkere som forholder seg direkte til hypervisorlaget, og følgelig kan se rett på maskinvaren, uavhengig av operativsystemet som kjøres over hypervisorlaget, og samtidig uavhengig av operativsystemet som den virtuelle maskinovervåkeren selv kjører på.

Bob Muglia, visepresident for Microsoft Windows Server-divisjon, forteller til News.com at selskapet planlegger en Windows-basert hypervisor. Den skal bygges direkte inn i Windows.

Ifølge Muglia vil hypervisorprogramvaren bli klar for levering i 2007, i etterkant av at Longhorn Server kommer på markedet. Løsningen skal utnytte virtualiseringsløsningene fra AMD og Intel.

- Vi vil bygge en tynn hypervisor som sitter på toppen av maskinvaren og virtualiserer ressurser som prosessoren og minnet, slik at det kan opprettes operativsystemsesjoner, sier Muglia til News.com.

- Virtualiseringsstakken vil være innebygd i én av disse sesjonene for å tilordne ressurser og starte og stoppe de virtuelle sesjonene. Den vil inkludere en versjon av Windows, trolig en strippet utgave. Denne vil kontrollere de andre sesjonen, som kan være Windows, Linux eller alt annet som kjører på x86-maskinvare, sier Muglia. Han kan ikke svare på om dette også gjelder Mac OS X, men understreker at Apple-sjef Steve Jobs ikke har til hensikt å la selskapets operativsystem kjøre på noe annet enn Mac-maskinvare.

Det er ikke avgjort om hypervisorløsningen skal tilbys som et separat produkt mot betaling, eller om den skal komme som en servicepakke til Longhorn Server.

Det er ventet at både VMWare og XenSource vil komme med tilsvarende hypervisorer for x86-plattformen.

Til toppen