Microsoft vil på mobiltelefon

Microsoft har endelig bestemt seg for hvordan de vil forholde seg til mobiltelefon-basert web-surfing. Selskapet har meldt seg inn i WAP Forum, som arbeider for en standard for avansert surfing på nett over mobiltelefon.

Microsoft har endelig bestemt seg for hvordan de vil forholde seg til mobiltelefon-basert web-surfing. Selskapet har meldt seg inn i WAP Forum, som arbeider for en standard for avansert surfing på nett over mobiltelefon.

Tilhengerne av Wireless Application Protocol (WAP) har nå fått Microsoft med på laget etter at programvareselskapet har bedt om medlemsskap i WAP Forum.

WAP er en protokoll for å integrere mobiltelefonen med Internett, og flere mobilselskap har allerede varslet støtte til denne protokollen, blant andre Ericsson, Motorola og Nokia. I juni i fjor gikk selskapene sammen med Unwired Planet i et felles standardiseringsprosjekt for integrasjon av digital mobilteknologi opp mot Internett; kalt WAP, for Wireless Application Protocol.

Målet er å gi GSM-aktører et felles miljø som gjør det mulig å utvikle tilleggstjenester for mobiltelefoner. I de nye WAP-terminalene vil du mellom annet kunne vente deg å finne et enhetlig meldingssystem for tale, faks og e-post, samt en rekke nye informasjonstjenester.

Litt av poenget med WAP er at premissene for utviklingsarbeidet ikke sier noen ting om hvordan presentasjons- og sluttbrukergrensesnittet skal se ut.

Det at Microsoft nå vil delta i arbeidet i WAP Forum, betyr imidlertid bare at selskapet deler den samme visjonen som WAP, sier Dilip Mistry, som leder Microsofts arbeid i Europa med å utvikle Windows CE til ulike plattformer.

Det kan fremdeles se ut som om Microsoft ønsker en løsning for Internett via mobiltelefonen som avviker fra WAP-løsningene. Mens WAP-Forum arbeider med et system for å oversette html-kodene ved å fjerne en del av informasjonen til at den kan tilpasses et smalere format, vil Microsoft helst unngå prosessen med å oversette.

- Microsofts nettleser gir innholdet direkte, uten oversettelse, sier Mistry til Newsbytes.

En talsmann for Phone.com (tidligere Unwired Planet), som er en av grunnleggerne av WAP Forum, mener dette ikke er fornuftig bruk av båndbredde: å først laste ned alt for deretter å sortere ut hva en skal bruke og ikke.

90 ulike industriaktører er samlet i WAP Forum for å utarbeide en WAP-standard, av mange alt sett på som en de facto standard for Internett via mobiltelefonen.

Microsofts Mistry sier at selskapets deltakelse i WAP først kommer nå fordi selskapet ikke har vært like sikker på at WAP skulle bli en av flere ulike standarder. Nå mener selskapet imidlertid at WAP nærmer seg Internett-standarder i mikronettleserne basert på Extensible Markup Language (XML) og Wireless Markup Language (WML).

Microsoft har samtidig investert 600 millioner dollar i mobilselskapet Nextel, som tilsvarer 4,25 prosent, nettopp med tanke på å kunne bruke Nextel som et laboratorium for sitt arbeid med Internett via mobiltelefonen. MCI WorldCom var inntil forrige uke interessert i å kjøpe Nextel, men avsluttet da samtalene.

Til toppen