Microsoft vil stoppe AIDS med antispam-teknikk

Microsoft-forskere håper at anti-spam-teknikker kan gi en vaksine mot AIDS.

Microsoft-forskere håper at anti-spam-teknikker kan gi en vaksine mot AIDS.

Det høres nesten ut som en røverhistorie, at spam eller datavirus skal ha noe med ekte virus som AIDS å gjøre, men Dr. David Heckerman, som intervjues i Seattle Post-Intelligencer er en ekte fysiker og Microsoft-forsker.

Og spamfiltre har ett stort problem til felles med AIDS-forskerne, nemlig at problemet stadig muterer og kommer i nye former.

Det er dette som har ført til samarbeidet mellom forskere hos Microsoft og biomedisin-forskere i Seattle, Boston og Perth i Australia.

- HIV-viruset muterer som en tulling, men det viser faktisk et mønster, sier Dr. David Heckerman, fysiker og dataforsker ved Microsoft Research.

Hans team ønsker nå å finne ut om datamineringsteknikker som brukes for å kjenne igjen spam (søppel-e-post)

- Muteringen er ikke helt tilfeldig, sier hans kollega Nebojsa Jojic.

Akkurat som en spammer bare kan legge til en viss mengde nonsens og kamuflerende bokstaver uten å ødelegge meldingen, kan HIV bare variere i en begrenset grad uten å slutte å fungere.

Målet med prosjektet er å identifisere de sentrale vanligste delene av HIV-virusets DNA-kode, for at andre skal kunne lage en vaksine mot denne.

Problemstillingen bekreftes av Dr. James Mullins, en mikrobiolog og AIDS-forsker ved University of Washington, som jobber sammen med Microsofts forskere.

- De genetiske variasjonene i viruset er et stort hinder for å finne en vaksine, sier han.

HIV finnes i millioner av variasjoner, sier han. Og den vanligste måten å teste en vaksine krever testing mot spesielle typer eller velge grupper av liknende typer. Dette tar svært mye tid.

Håpet er at erfaringene fra å finne fellesmønster i spam skal kunne gi bedre bilde av hva som er felles og viktigst i HIV-mutasjonene.

AIDS dreper mer enn 8 000 mennesker hver dag og har krevd mer enn 30 millioner liv. Nesten 40 millioner mennesker er smittet på verdensbasis og fem millioner blir smittet hvert år.

Til toppen