Microsoft vil ta betalt for nett-tjenester

I går avduket Microsoft planer for en rekke nye personlige Internett-tjenester. Men nå er gratisfesten slutt mener finansmarkedet, og Microsoft adlyder.

I går dro Microsoft lakenet av "Hailstorm", et knippe nye personlige Internett-tjenester som brukere og andre utviklere kan bruke til å lagre informasjon på nettet. Når Hailstorm-tjenestene åpner en gang til neste år, blir den første del av Microsofts .net-satsing.

Les mer om Microsofts .net-satsing:
Microsoft ligger etter oss andre
MSNs norske tjenester forblir gratis
MSN.com misbrukes i epost-bløff
Yahoo! strammer inn gratispolitikken
Microsoft utvider .Net til bilen
Microsoft-offensiv mot utviklere
Et rammeverk for offentlige komponenter

Hailstorm består av 14 tjenester som sluttbrukere kan bruke til å lagre adresser, personlig informasjon, passord, kalender, epost, telefonsamtaler, dokumenter og geografiske posisjonsdata. Med i samlingen følger det nye versjoner av epost-tjenesten Hotmail , beskjedsystemet MSN Messenger Service og passordsystemet Passport.


Filosofien er at du skal kunne få tak i denne informasjonen uansett hvor du er, og fra hvilken som helst maskin - enten du er på kontoret, hjemme eller på reise.

Tjenestene skal også tilbys til andre programvareselskaper og Internett-selskaper som kan bruke dem som grunnstener i sine egne tjenester og systemer. I stedet for å skrive et eget system for passord, håper Microsoft på at utviklere knytter seg til Hailstorm.

De nye Microsoft-systemene er basert på programmeringsspråket XML, noe nettlesere på alle typer operativsystemer kan takle. Men det er foreløpig uklart om systemene likevel vil gi fordeler til Windows-brukere.

Men ikke uventet vil alle fremtidige Microsoft-produkter som Office og Windows knytte seg til Hailstorm-tjenestene. Spørsmålet er om Microsoft kan gjøre Hailstorm-tilgang til et krav.

For den kanskje største nyheten med Hailstorm er prisen. Hittil har nesten alle tjenester på Internett vært gratis, en utvikling Microsoft bidro til med sine mange gratis-tjenester som Hotmail. Med gratis-nettleseren Internet Explorer presset Microsoft også Netscape og etterhvert Opera til å kutte ut betaling.

Men i tråd med de fallende IT-aksjene og sprekken i Internett-bransjen, kaster Microsoft seg nå rundt. Hailstorm-tjenestene skal selges som et abonnement - både til sluttkunder og andre selskaper. Microsoft har foreløpig ikke sagt noe om prisen.

Hailstorm-tjenestene vil i første omgang bli tilgjengelig i beta-versjon til høsten, og vil lanseres med full tyngde en gang til neste år.

    Les også: