Microsoft vil tilby lisensbank over nett

Microsofts foreslåtte lisensbank vil alltid gi deg tilgang til programvaren du har betalt for, uavhengig av PC.

Microsofts foreslåtte lisensbank vil alltid gi deg tilgang til programvaren du har betalt for, uavhengig av PC.

Microsoft har opprettet en demonstrasjonsside med tittelen «Windows Marketplace Labs». Der vises for tiden en ny måte å kjøpe og selge Windows-programmer på. Selskapet ber om tilbakemeldinger.

Microsofts initiativ går under navnet «digital locker», et digitalt oppbevaringsskap. Her skal brukerne kunne legge inn kredittkortnummeret en gang, og dermed få tilgang til en rekke forskjellige programmer de kan kjøpe.

Tanken er så at de programmene man kjøper skal kunne benyttes fra hvilken som helst PC, hvor som helst i verden. Har man kjøpt lisens, kan man logge seg på og laste ned på nytt. Man skal aldri mer måtte lete etter installasjons-CD-en, reklamerer Microsoft på denne siden.

For å få tilgang må man ha en Passport-identitet fra Microsoft. Dette er det samme systemet som brukes til innlogging på Hotmail, MSN Messenger og andre Microsoft-tjenester.

Digital Locker er et samarbeid med to selskaper som driver med nettdistribusjon av programvare, Digital River og eSellerate. Microsoft bidrar med sitt merkevarenavn, som kan gi mer tyngde bak initiativet, samt innloggingen.

Nettsiden har også informasjon for selskaper som ønsker å selge programvare på denne måten, og et mindre antall er allerede på plass.

Etter å ha sett gjennom nettsiden, gjenstår en del spørsmål rundt hva slags rettigheter man faktisk får fra ordningen. Det påstås at man skal kunne laste ned programvaren til maskiner over hele verden, og systemet skiller seg dermed vesentlig fra måten Windows distribueres på. Der kan man ikke flytte lisensen fra en maskin til en annen, og hvis man bytter ut enkelte deler av maskinen, må man registrere seg på nytt.

Til toppen