Microsoft viser Pocket PC 2002

Microsoft demonstrerer det nye operativsystemet for hånd-PC-er, Pocket PC 2002, i forkant av den offisielle lanseringen i oktober.

4. oktober er den store dagen for Microsoft-leiren innen hånd-PC-er. Da lanseres Pocket PC 2002 offisielt, sammen med de første apparatene fra blant andre Hewlett-Packard og Compaq som skal bruke det nye operativsystemet. Toshiba er også partner på Pocket PC, men deres apparat, Genio, selges foreløpig bare i Japan.

I forkant av den offisielle lanseringen, nytter Microsoft anledningen til å demonstrere Pocket PC 2002 på Demomobile i San Diego i California, som åpner i dag. Da vil også Hewlett-Packard vise sine siste Jornada-modeller med det nye operativsystemet.

Pocket PC er Microsofts utfordring til operativsystemet til Palm. Det har hatt suksess, spesielt på de avanserte iPaq-modellene fra Compaq, og har i praksis erobret bedriftsmarkedet, mens Palm er henvist til forbrukerne. Markedsføringen fra Compaq kaller iPaq for "det mobile kontoret". Det begrunnes med ytelse, skjermkvalitet og kommunikasjonsmuligheter. Det finnes mye tilleggsutstyr - blant annet foldetastatur og PC-kort for å vise fullverdige PowerPoint-presentasjoner, som gjør det mulig for bestemte grupper å erstatte en bærbar PC med en iPaq. En rekke anvendelser, blant annet norske ePocket Solutions' løsninger for håndverkerbedrifter, viser dessuten hvordan trådløse applikasjoner til hånd-PC-er kan gjøre nye brukergrupper delaktige i IT-revolusjonen.

Pocket PC 2002 fortsetter denne satsingen på profesjonelle brukere. Den integrerer opplegg for virtuelle private nettverk og appellerer til IT-administratorer ved å tilby muligheter til å styre nettverkene sine gjennom Pocket PC-apparater mot trådløse lokalnett eller gjennom andre løsninger for trådløs aksess. Passord-håndteringen skal være bedret, nettleseren og multimediaspilleren skal være styrket, og det skal være lagt inn opplegg for virusvern og meldingsutveksling.

Brukergrensesnittet er fornyet og inspirert av Windows XP, og Microsoft har bøyd seg for krav fra brukerne ved å gjøre det enklere å utveksle data med Palm-apparater over infrarød-porten. På applikasjonssiden er det kommet en stavesjekk for Pocket Word og Pocket Excel. Microsoft har dessuten tilrettelagt Palms håndskriftgjenkjenner Graffiti - det er et "public domain" program - og døpt det om til Block Recognizer.

Alt dette skjerper kravene til prosessor og minnekapasitet. Apparater med Pocket PC 2002 vil i USA koste fra 400 dollar og oppover. Det vil ikke spille noen rolle for markedet her i landet. Compaq Norge har avslått å ta inn de billigste iPaq-modellene for utelukkende å konsentrere seg om dem som virkelig passer til betegnelsen "trådløst kontor" og det mest lønnsomme markedet.

Til toppen