Microsoft viser sitt sanne ansikt

Å sperre Opera ute fra MSN, avslører hva Microsoft egentlig ønsker å gjøre: Splitte standardene og overta Internett.

Å sperre Opera ute fra MSN, avslører hva Microsoft egentlig ønsker å gjøre: Splitte standardene og overta Internett.

Å sperre Opera-brukere ute fra MSN.com er noe av det tåpeligste Microsoft har gjort på lenge. Med noen tastetrykk har Microsoft bekreftet selv de mest paranoide spådommene om hva selskapet egentlig har planer om å gjøre. Gårsdagens sperring og påfølgende løfter om å åpne igjen kan ikke oppfattes som annet enn en prøvebalong og et ønske om å sende et signal. Tiltaket var overveid og det er neppe tilfeldig at selskapet rykker ut bare noen timer senere og trekker seg tilbake. En eller to ivrige enkeltansatte kan ikke gjennomføre et slikt omfattende tiltak.


Det blir nesten tegneserie-aktig morsomt: Som B-gjengens angrep mot Onkel Skrues pengebinge, gir gutta i Redmond seg aldri, uansett hvor flaut og katastrofalt forrige angrep var. Den største forskjellen er at nå sitter B-gjengen med den største pengebingen, men er likevel fremdeles like griske

Utesperringen av Opera viser et nesten utrolig hovmod. For Opera følger de offisielle Internett-standardene bedre enn Microsoft selv. En kjapp test med W3Cs egen HTML-sjekker viser at Microsoft enten er dårlige til å programmere i HTML eller ikke vil følge standardene. Kanskje Opera kunne tilby et lite kurs?

Dermed blir utestengingen en demonstrasjon på at Microsoft er villig til å bruke markedsmakten blant annet MSN.com gir dem til å blokkere irriterende konkurrenter. Unnskyldningen er at MSN.com blir "best vist" med Internet Explorer. I klartekst sier selskapet at "vi har gjort egne tilpasninger av de offisielle standardene og ønsker ikke å overholde det vi og bransjen egentlig er blitt enige om".

Samtidig peker Microsoft nese til det amerikanske justisdepartementet. For utestengingen av Opera er nok et eksempel på hvordan Microsoft kan (og er villige til å) misbruke sin monopolmakt. Ved å sperre ute Opera, viser Microsoft at selskapet ikke lenger er redd for rettssaken og resultatet. Nå er det atter gassen i bånn.

Sperringen av MSN.com er trolig et av de første bevisste forsøk på å stoppe nettlesere av "feil" type. I sin ytterste konsekvens vil slike manøvre bidra til å splitte det som kalles Internett. Det er nettopp de enkle HTML-standardene og plattform-uavhengigheten som har skapt Internett og gjort det til en av de store drivkreftene i verden.

Uansett om Microsoft sperret ute Opera med overlegg eller om det bare var en overivrig ansatt, demonsterer episoden hvilken makt Microsofts store del av nettlesermarkedet gir. Ved å sperre nettstedene Microsoft.com, MSN.com, hotmail.com og et par andre, vil de raskt få resten av brukerne til å bytte til Internet Explorer.

Dermed hadde selskapet fritt kunne ta i bruk sine egne tillegg som krever at nettsider bruker Windows som server og andre Microsoft-tjenester som støttefunksjoner. Microsoft kommer selvfølgelige ikke til å stenge over natten, selskapet kan ta tiden til bruk og langsomt strupe til med forskjellige tillegg og koblinger mot Windows og .Net-tjenster.

Det amerikanske justisdepartementet burde studere Opera og snakke med det lille norske selskapet. De kan fortelle hvordan det går hvis departementet gir seg i kampen mot Microsoft.

Til toppen