– Microsoft visste om Googles ActiveSync-kutt

Men rakk ikke å gjøre noe med det før lanseringen av Windows Phone 8.

Sannsynligheten er stor for at også nye Windows Phone-mobiler vil kunne bruke Googles kalender- og kontakttjenester. Men tidspunktet for når dette igjen blir tilgjengelig, er ukjent.
Sannsynligheten er stor for at også nye Windows Phone-mobiler vil kunne bruke Googles kalender- og kontakttjenester. Men tidspunktet for når dette igjen blir tilgjengelig, er ukjent. (Bilde: Per Ervland og Harald Brombach)

Men rakk ikke å gjøre noe med det før lanseringen av Windows Phone 8.

Google vil som kjent slutte å tilby Exchange ActiveSync-støtte til nye enheter som kobles til selskapets gratistjenester etter den 30. januar. Dette berører trolig bare Windows Phone-baserte enheter.

Windows Phone-enheter som allerede er tilkoblet Googles tjenester for e-post, kalender og kontakter, vil fortsatt kunne bruke tjenesten. Det samme vil eksisterende og nye brukere av Google Apps.

Etter den 30. januar vil de tre nevnte tjenestene bare tilbys Windows Phone via åpne protokoller som IMAP, CalDAV og CardDAV. Windows Phone har støtte for IMAP, som dekker e-postdelen. Men støtte for CalDAV og CardDAV finnes ikke. Foreløpig...

I en ganske avslørende artikkel skriver The Verge at Microsoft allerede i fjor sommer informert om at Google hadde planer om å avslutte ActiveSync-støtten. Men tidspunktet skal ikke ha blitt oppgitt. Microsoft uttrykte både overraskelse og skuffelse over nyheten etter at den ble kjent i desember.

Microsoft var nok skuffet, men ikke over selve nyheten, som selskapet altså skal ha kjent til i bortimot et halvt år. Timingen derimot...

Ifølge The Verge skal Microsoft nemlig ha forsøkt å overbevise Google om å utsette planene med ytterligere seks måneder, slik at Microsoft ville få tid til å utstyre Windows Phone med støtte for CalDAV og CardDAV. Google skal i liten grad ha svart på dette. I stedet valgte selskapet å kunngjøre sluttdatoen rett før jul og med bare 45 dagers varsel. Forholdet mellom Microsoft og Google har ikke vært det beste det siste året, etter at Microsoft har gått til angrep på søketjenestene til Google via blant annet lobbyvirksomhet og pr-kampanjer.

Google har også brukt mye penger på lobbyvirksomhet, men i stedet for å sverte konkurrenten direkte, har selskapet forsøkt å gi et inntrykk av at Microsofts nyeste produkter, Windows Phone 8 og Windows 8s Modern UI, ikke er verdt å bruke tid på.

Dersom kildene til The Verge har rett, tyder alt på at i alle fall Windows Phone 8 vil få støtte for CalDAV og CardDAV i løpet av dette halvåret. Dette er teknologier som Microsoft ikke tidligere har støttet, angivelig fordi de er konkurrenter til ActiveSync. Nå virker det som om selskapet nærmest er tvunget til å innføre støtte for disse protokollene.

Google har ikke oppgitt hvorfor selskapet begrenser hvem som heretter skal tilbys ActiveSync-støtte, men det kan rett og slett være et tiltak for å spare penger. ActiveSync er en teknologi som eies av Microsoft, men som kan lisensieres mot betaling.

    Les også:

Til toppen