BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsoft voktes av roboter

Er dette framtidens vektere?

På sikt kan kanskje K5-roboten også erstatte vakten i skranken, men foreløpig er patruljering det mest aktuelle bruksområdet.
På sikt kan kanskje K5-roboten også erstatte vakten i skranken, men foreløpig er patruljering det mest aktuelle bruksområdet. Bilde: Knightscope
17. nov. 2014 - 14:32

Parkeringsvakter og en del vektere går kanskje en usikker framtid imøte. Selskapet Knightscope har utviklet menneskestore roboter som nå patruljerer utsiden av Microsofts Building 1 ved selskapets avdeling i Silicon Valley. Dette skriver Technology Review.

Robotene, som er av en modell som kalles for K5 Autonomous Data Machine , er designet for å oppdage avvikende adferd, som at noen går gjennom en bygning på natten eller går til angrep på den. I så fall varsler den sentralen. Hensikten med roboten er å den skal kunne overta relativt ensformige oppgaver som i dag gjøres av mennesker.

Roboten er batteridrevet og kan være virksom i 24 timer før batteriet må lades på nytt. Roboten triller automatisk avgårde til en ladestasjon ved behov. Å lade batteriene skal kunne gjøres på under 20 minutter. K5-modellen veier 136 kilogram og er 152 centimeter høy.

Den er eller utstyrt med fire HD-kameraer; et kamera for gjenkjenning av bilskilt, fire mikrofoner og sensorer som blant annet måler temperatur, luftkvalitet, barometrisk trykk, samt farten og avstanden til andre objekter ved hjelp av radar og lidar. Roboten kommuniserer med sentralen og med andre, tilsvarende roboter over trådløst datanettverk.

K5-roboten har også en knapp på toppen som personer som har behov for assistanse kan benytte for kontakt med sentralen.

Les også: Robotsvermer organiserer seg selv

Halv «lønn»

Foreløpig har Knightscope laget sju K5-enheter. Planen framover er at fire av disse skal stasjoneres ved et ikke navngitt selskap i Silicon Valley innen nyttår, og ved betydelig flere selskaper i løpet av første halvdel av 2015. Forretningsmodellen er å leie ut enhetene til en timepris på 6,25 dollar. Dette er ifølge Knightscope omtrent halvparten av den gjennomsnittlige timelønnen til vektere i USA.

Erstatter arbeidsplasser
En britisk undersøkelse som blant annet Deloitte står bak, anslår at en tredel av de britiske arbeidsplassene står i fare for å bli erstattet av roboter og andre former for automater de neste 20 årene.

Les også: Roboter skal sikre europeiske arbeidsplasser

Det er de relativt lavlønnede, de som tjener 30 000 pund eller mindre i året, som står i størst fare for å miste jobben sin til en robot eller en automat. Risikoen anses som fem ganger høyere enn for personer som tjener 100 000 pund eller mer per år.

Bransjene hvor risikoen anses som høyest, er innen kontorstøtte, administrativ støtte, salg og tjenester, transport, konstruksjon og utvinning, samt innen produksjon.

Arbeidsplasser som i liten eller ingen grad står i fare for å bli overtatt av roboter, er innen faglært ledelse, finanstjenester, ingeniørkunst og vitenskap, juridiske tjenester, samfunnstjenester, kunst og medier, samt innen helse.

Ifølge undersøkelsen vil langt flere av framtidens jobber kreve evner og kunnskaper innen ledelse, digital teknologi og kreativitet. Arbeid som er preget av repetisjon, eller som er rene støttefunksjoner til andre yrker, ventes i stor grad å kunne erstattes av en form for roboter.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.