Microsoft vurderer å leie ut det meste

Stadig flere Microsoft-pakker tilbys på leie, og mange vil leie ut, kanskje også Microsoft selv.

Microsoft vurderer å leie ut det meste

Stadig flere Microsoft-pakker tilbys på leie, og mange vil leie ut, kanskje også Microsoft selv.

Programvare servert over Internett er den store endringen mange spår kan snu opp ned på hele programvarebransjen. Googles enkle skrive- og samarbeidsverktøy har fått mye oppmerksomhet, men etter hvert kommer også de andre programvarehusene etter.

Microsoft har mye å tape, påpeker Google og mange andre. Men Microsoft – kjent for å slå på stortrommen når de lanserer noe – har faktisk lansert en del forretningssystemer over nett. Det vil komme mer, bekrefter direktør for teknologiutvikling hos Microsoft Norge, Petter Merok, overfor digi.no.

Foreløpig er Office-pakken holdt helt unna.

Noe av Microsofts serverbaserte systemer får kundene servert i en nettleser, mens andre applikasjoner, for eksempel Microsofts økonomisystemer, ser ut som man drifter det selv når man får dem servert over en VPN-forbindelse fra en driftssentral.

Foreløpig skiller Microsoft seg fra aktører som Google, Oracle og Salesforce ved å satse på partnere: Kunder som vil ha regnskapssystemene til Microsoft kan leie dem av partnere. Man kan også leie samarbeidspakken Sharepoint og e-postserveren Exchange.

Norge har vært tidlig ute på dette og det er først i de siste versjonene Microsofts pakker er blitt eller skal bli systemer beregnet på leveranse over nettet. Dette gjelder blant annet «Titan» – den kommende nye versjonen av Microsoft CRM – og kanskje den nye Live Communications som blant annet skal gi intern IP-telefoni.

Etter hvert som disse pakkene kommer i salg, reiser det store spørsmålet seg: I dag må du gå til en og en partner for å leie bruk av hver Microsoft-pakke.

Det er derfor bare et tidsspørsmål om når det kommer en leverandør du kan leie alt av under én kontrakt. digi.no har i det siste fått pekepinner på at en eller flere norske aktører forbereder nettopp et slikt totaltilbud.

I England har British Telecom lansert til kunder som kan leie drift av 39 Microsoft-løsninger.

På spørsmål fra digi.no utelukker ikke Merok at Microsoft kan bygge et driftssenter i fremtiden. Merok tror ikke dette vil være noe stort problem for dagens partnere.

– Selve IT-driften er ikke det viktigste og noe de tjener mye penger på. Skulle vi ha opprettet et eget driftssenter, for eksempel i Europa eller Norden, trenger kundene fremdeles tilpasninger, dette er hovedinntektskilden til partnerne, mener Merok.

Merok understreker at det ikke er tatt noen beslutninger på å bygget driftssentre i Europa, men det kan altså komme.

Merok understreker hva Microsoft gjør – både på etablering av driftssentre og lanseringer av nettleverte versjoner av deres programvare vil være kundedrevet.

Til toppen