Microsoft vurderer åpen kildekode

Steve Ballmer, president for Microsoft, avslørte under en tale denne uken at selskapet vurderer å åpne opp kildekoden til i hvert fall deler av Windows-operativsystemet. Så får vi se om det blir med tanken.

Steve Ballmer, president for Microsoft, avslørte under en tale denne uken at selskapet vurderer å åpne opp kildekoden til i hvert fall deler av Windows-operativsystemet. Så får vi se om det blir med tanken.

Microsoft leker nå med tanken om å slippe fri kildekoden til Windows. I en tale under denne ukens WINHEC-konferanse, sa Steve Ballmer at selskapet "tenker med stor interesse" på et slikt alternativ. Dette er første gang Microsoft har avslørt at åpen kildekode er et tema internt i selskapet siden Halloween-dokumentene som ble smuglet ut i fjor høst. Disse dokumentene er riktignok en vurdering av trusselen systemer basert på åpen kildekode kan være mot Microsoft og Windows, men likevel et tegn på at selskapet hadde oppdaget konseptet.

Ifølge Brian Valentine, Microsofts visepresident for Windows, holder selskapet på å utføre en markedsundersøkelse angående åpen kildekode. Selskapet spør kundene om de ønsker at også Microsoft skal tilby dette. Valentine hevder at selskapet seriøst vil vurdere et slikt alternativ, samt at han personlig ikke har noe problem med tanken på å dele ut kode til andre utviklere.

Valentine forteller at det er publisering av kildekoden til kjernen i Windows 2000 som i første omgang er det mest aktuelle.

Hvorfor vil eventuelt Microsoft gjøre dette?

Motivasjonen er nok tredelt. For det første vil åpen kildekode gjøre det mulig for eksterne utviklere å hjelpe Microsoft med å forbedre teknologien i operativsystemet uten at det koster Microsoft all verdens. Med det har jo vist seg at åpen kildekode er noe brukerne setter pris på, ikke minst i forbindelse med Linux. Brukerne kan da bedre tilpasse operativsystemet til sine egne behov.

Den kanskje viktigste årsaken er det at Microsoft med en slik utlevering kan sette en stopper for i hvert fall deler av de anklagene som har kommet opp i forbindelse med rettssaken angående selskapets monopolsituasjon.

Men selv om Microsoft nå forteller at åpen kildekode er noe som vurderes, betyr det ikke at det er nettopp dette selskapet kommer til å gjøre. Enkelte kommentatorer mener til og med at dette bare er propaganda fra Microsofts side for å vekke oppsikt og godvilje.

(Kilder: Wall Street Journal, Computer Reseller News, The Register)

Til toppen