Microsoft vurderer gratis nettannonser

Microsoft arbeider med minst 16 Live-tjenester - og kan bli en tøffere konkurrent til en rekke norske Internett-aktører, blant annet Finn.no.

Microsoft arbeider med minst 16 Live-tjenester - og kan bli en tøffere konkurrent til en rekke norske Internett-aktører, blant annet Finn.no.

En rekke norske Internett-aktører kan stå overfor en ny konkurranse etter hvert som Microsoft lanserer sine Live-tjenester.

Live er Microsoft nye merkelapp på en serie både helt nye tjenester eller oppdaterte versjoner av eksisterende, som egentlig lanseres forløpende fremover. Årsaken til dette er at de fleste Live-produktene er nettbasert tjenester. I likhet med Google åpner Microsoft opp tjenestene litt etter hvert, med et beta-stempel i hjørnet.

Fellesnevnere for mange av de nye tjenesten er Ajax – teknologien som lar programvareselskaper lage nettsider som fungerer som installert programvare. Vanlige nettsider krever at man gjør valg og så klikker «ok» og får vist en ny side. Med Ajax endres innholdet på siden fortløpende ut i fra hva brukeren gjør.

Microsoft har så langt offentliggjort 16 tjenester og fire programpakker med Live-merkelappen. Noen lever fremdeles et helt skjult liv, mens andre er åpnet i beta-versjon og har flere millioner brukere.

Men ingen er altså offisielt lansert. Om Microsoft planlegger en stor samlelansering vil ikke Helge Birkelund, MSN-portalsjef hos Microsoft Norge, kommentere.

På direkte spørsmål fra digi.no om en av de nye tjenestene medgir Birkelund at Microsoft Norge teller på knappene.

Microsoft har allerede lansert en helt ny tjeneste i USA som heter Live Expo. Tjenesten er et gratis rubrikk-annonsesystem som blant annet konkurrerer med Craigslist, Google Base og alle andre systemer for å direktesalg mellom sluttbrukere, for eksempel auksjonstjenester.

Her i Norge har mange prøvd seg, men Schibsted-eide Finn.no har beholdt sin solide markedsposisjon og tjener godt med penger.

Live Expo er fremdeles i beta, men er tatt i bred bruk. Tjeneste er basert på at du velger et område eller by og så velger mellom type annonser, for eksempel bolig, jobb eller forskjellige typer varer.

Related content

– Det er ikke noe automatikk at alle Live-tjenestene kommer til Norge, men Microsoft Norge kan be om de tjenestene vi vil ha. Expo er en av tjeneste vi synes er veldig spennende. Om vi lager en norsk versjon kommer blant annet an på markedsmulighetene, forteller Birkelund til digi.no.

Men hvilke andre Live-tjenester Microsoft jobber med vil ikke han røpe foreløpig.

Her er listen over alle de 16 Live-tjenestene og de fire Live-produktene Microsoft Norge kan komme med. Noen, som Messenger og Live Mail er allerede tilgjengelig for norske brukere, mens Live Local må eventuelt tilpasses.

Windows Live Mail: Arvtageren til Hotmail.

Live.com: Samleside/portal som lar brukere sette samme både Live-tjenester, RSS-feeds og andre Microsoft-komponenter til en personlig oversiktside.
Status: Beta i full bruk, har allerede 3 million brukere

Windows Live Mail: Arvtageren til Hotmail. Blant nyhetene er et felt for forhåndvisning av e-post, en enklere metode for å legge til kontakter, fargekoding av mistenkelig e-post som phishing-forsøk, dra- og slipp-muligheter for e-post og mapper, samt miniatyrbildevisning av vedlegg. Videre er det stavekontroll, foreløpig bare på språkene i de landene som betatestingen er offisielt tilgjengelig for.
Status: Er i full bruk, har allerede over en million brukere

Microsoft kommer også med Windows Live Mail Desktop, som blir en Outlook Express-lignende e-postklient du laster ned og installerer på PC-en.
Status: Tidlig beta

Windows Live Search: Ny versjon av Microsofts søketjeneste
Status: Offentlig beta

Windows Live Local: En kart- og lokaliseringstjeneste basert på Microsofts Virtual Earth. Den viser blant annet flyfoto av mange områder tatt fra lav høyde, men er lite tilpasset brukere utenfor USA og en håndfull andre områder. Norske brukere får foreløpig bare et oversiktskart med hovedveiene.
Status: Offentlig beta

Windows Live Search Mobile – mobilversjon av søkemotoren:
Status: Beta

Windows Live Expo – gratis rubrikkannonser.
Status: Åpen beta i full bruk i USA

Windows Live Messenger: Arvtageren til Messenger. Gir blant annet enkel fildeling mellom brukerne. Les digi.nos gjennomgang av mulighetene her.
Status: Åpen beta, har allerede millioner av brukere

Windows Live Call skal bli én av de få tjenestene som koster penger. Dette gir brukerne muligheten til å ringe vanlige telefoner fra Messenger. Foreløpig gjøres dette i samarbeid med telefoniselskapet MCI i USA, Storbritannia og Tyskland. De aller ivrigste kan trolig teste tjenesten ved å endre Passport-informasjonen til ett av disse landene. Tjenesten vil trolig komme til Norge relativt kort tid etter lansering i USA, men det vil avhenge av lokale samarbeidspartnere.

Live Video: Tjeneste som lar brukere legge ut og se på video.
Status: Ikke åpen:

Live Contacts En oppdatert utgave av Contact Card som kom i versjon 7.0 av Messenger. Denne tjenesten inneholder kontaktinformasjon om en bruker. Brukeren kan selv velge hvem som skal ha tilgang til kontaktinformasjonen, og informasjonen kan deles opp i en privat- og en bedriftsdel. Andre brukere kan abonnere på denne kontaktinformasjonen og få beskjed, for eksempel gjennom Messenger-klienten, ved endringer. Konkurrerer med Plaxo.
Status: Lukket beta

Live Answers: Skal gi direkte svar på faktaspørsmål. Konkurrent til Google Answers
Status: Ingen beta

Live Clipboard: En tjenesten som skal lage en nettbasert versjon av clipboard i Windows – systemet som husker innhold du klipper ut og limer inn.

Live ID: En ny versjon at ID-tjenesten Passport
Status: Lovet lansert senere i år

Live Favorites: Et nettbasert lager for nettleserbokmerker. Disse skal kunne nås gjennom en verktøylinje tilgjengelig som en plugin eller et miniatyrprogram, gadget/widget. Brukeren skal også kunne dele utvalgte bokmerker med andre.

Beta tilgjengelig for amerikanske brukere.

Nedlastbare Live-programmer:

  • Windows Live Family Safety Settings: Foreldre-kontroll, må installeres på PC-en.
    Status: Begrenset beta

  • Windows Live OneCare: Sikkerhetspakke, blir betal-produkt på abonnoment-basis til sommeren.
  • Windows Live Safety Center – nettbasert sikkerhetstjeneste som skanner PC-er gratis
  • Windows Live Toolbar: Microsofts nye knappepanel
    Status: Beta
Til toppen