Microsoft vurderer gratis Office på weben

Microsoft vurderer gratis Office på weben

Webbasert kontorprogramvare er i ferd med å blomstre. Nå vil Microsoft være med på leken.

Etter hvert som stadig flere får tilgang på relativt raske Internett-forbindelser, utvides stadig mulighetene for det som kan være lønnsomt å tilby som nettbaserte løsninger. Trenden er at mye som tidligere har krevd installasjon på brukerens PC, nå kan tilbys som en webbasert løsning hvor nettleseren benyttes som klientprogramvare.

Et eksempel på dette er vanlig kontorprogramvare, for eksempel verktøy for tekstbehandling og regneark. Derfor er det nå mange som tilbyr webbaserte applikasjoner av denne typen. Vanligvis er disse løsningene gratis å benytte - brukerne betaler bare hvis de har behov for tilleggsfunksjonalitet. Med i tjenestene er normalt også betydelig lagringsplass for dokumentene og delings- og samarbeidsmuligheter.

Disse løsningene henvender seg i første omgang til privatpersoner og mindre bedrifter.

Microsoft ser at disse tjenestene kan påvirke markedet for selskapets egne Office-produkter, for ikke å snakke om for Works, som leveres med mange nye PC-er til hjemmemarkedet.

Microsoft har lenge arbeidet med den kommende tjenesten Office Live. Denne tilbyr blant annet samarbeidsløsninger, websider og e-posttjenester til mindre bedrifter. Men foreløpig er det ikke blitt annonsert planer om å tilby Word- og Excel-lignende funksjonalitet i disse løsningene. Microsoft tilbyr en nettbasert testversjon av Office 2007 på denne siden. Den er basert på en Citrix-plugin til Internet Explorer og trolig ikke ment som noe annet enn en evalueringsløsning.

I et intervju med BusinessWeek Online, sier Chris Capossela, visepresident for Microsofts Business Division Product Management Group, at selskapet har planer om å tilby en tjeneste under Office Live-paraplyen som vil hjelpe konsumenter med å dele dokumenter de oppretter og samarbeide om prosjekter med venner å kolleger.

- Delingssceneriet som Internett tilbyr oss, er en ærbødig mulighet til å gjøre ting vi ikke gjør bra i dag, sier Capossela.

Ifølge BusinessWeek Online har Microsoft ennå ikke utarbeidet alle detaljene for selskapets webtilbud. Det ventes at lite vil bli avgjort før Office 2007 blir lansert, men det antas som sannsynlig at Microsoft deretter vil begynne å tilby tilpassede utgaver av regnearket, tekstbehandlingsprogrammet og prosjektstyringsprogrammet som tilbys i Works, på weben.

Hvis dette skjer, kommer også risikoen for kannibalisme. De webbaserte kontorløsningene fra Microsoft risikerer å bli direkte konkurrenter med selskapets vanlige Office-virksomhet. Og det er ingen garanti for at de nye løsningene vil kunne erstatte det potensielle omsetningstapet for Office.. De webbaserte kontorløsningene fra Microsoft risikerer å bli direkte konkurrenter med selskapets vanlige Office-virksomhet. Og det er ingen garanti for at de nye løsningene vil kunne erstatte det potensielle omsetningstapet for Office.

Til toppen