RESULTATERFINANS

Microsofts "dottete" strategi

Bill Gates har utarbeidet en ny Internett-strategi. Den heter ".net" (uttales dottnett). Den er interessant av flere grunner: Det er ingen strategi, men en visjon; den har klare taktiske elementer i seg i forhold til den pågående rettsaken med justismyndighetene; den er basert på en teknologi som ikke eies av Microsoft; og til sist - den har ingen muligheter for å lykkes.

Arild Haraldsen
4. sep. 2000 - 11:29
 
 

Visjonen ".net" går rett og slett ut på at ulike og ikke-relaterte web-sider kan snakke med hverandre, og med andre PC-programmer. I praksis: når du f.eks. bestiller en flybilett over Internett, blir din kalender oppdatert i forhold til flyavgang og hvor du befinner deg den dagen. Du kan få nedlastet din favoritt-musikk i den leiebilen som står klar på flyplassen der du kommer. Og en e-mail vil automatisk bli sendt til din kone hvis flyet skulle være forsinket.

".net" vil også finne deg uavhengig av hvilken "terminal" (appliances) du til enhver tid sitter på: PC-en hvis du er på jobb, mobiltelefonen hvis du er på by`n, eller PDA-en hvis du sitter i møte. Alle applikasjoner, filer og tjenester vil ha felles brukergrensesnitt (gjett hvilket).

Som visjon betraktet er ikke dette orginalt; det ligner til forveksling hva Tim Berners-Lee beskriver i mer filosofiske termer i boken "Weaving the Web" (se tidligere artikkel: Hvem skal arve Internett?). Forskjellen er at Tim Berners-Lee ser for seg at all informasjon ligger på servere, og hentes ned til enkle "terminaler" som mobiltelefoner eller konsoller for dataspill. Bill Gates ser på sin side for seg at informasjonen ligger spredd på servere; database-PC-er, vanlige PC-er og ulike "appliances", og at alt fungerer sammen i en sømløs integrasjon.

Så visjonen er ikke spesielt original. Heller ikke de praktiske løsningene som springer ut av visjonen:

For mange har allerede realisert deler av denne visjonen innenfor området "personlig økonomi". Oracle gjør tilnærmet det samme ved å spre informasjon fra kundesentre til lagerstyring - alt over nettet. Og SUNs Jini har jo nettopp som formål å kommunisere mellom ulike typer "terminaler" - fra PC-en til mobiltelefonen, til fjernsynet, til brødristeren - osv. osv. Mye av den applikasjonen som denne visjonen må basere seg på er derfor allerede på markedet i dag, eller er på vei ditt.

Men sant nok: Ingen kan levere det totale konseptet. Det er denne posisjonen Microsoft vil innta: å bli "noden" i en visjon som deles av flere. Men for å få det til må de få kontroll over en viktig teknologisk bit i det hele: XML.

XML (Extensible Markup Language) - og det mindre kjente SOAP (Simple Object Access Protocol) - gjør det mulig å hente informasjon direkte fra ulike web-sider uavhengig av format, og legge det inn i regneark etc. uten å miste formatteringen. Denne teknologien utvikles av et konsortium (World Wide Web Consortium) som består av alle Microsofts konkurrenter. XML er og vil derfor bli en felles standard for bransjen; ikke en proprietær teknologi for en enkelt aktør som ønsker å dominere de andre. Det er en overordnet målsetting å unngå det som skjedde med Java. Microsoft lisensierte Java fra SUN, videreutviklet det tilpasset egen plattform, og utnyttet sin markedsdominans til å lage noe som ikke harmonerer fullt ut med standard-versjonen av Java.

XML er utvilsomt den neste store tingen. Men ikke bare teknologisk, men også funksjonelt og strategisk. XML vil effektivisere og forenkle transaksjoner mellom bedriften og dens underleverandører, og mellom bedriften og dens viktigste kunder. XML vil kunne ha samme posisjon i forhold til Internett som Mosiac hadde. XML vil kort sagt kunne revolusjonere bruken av Internett med stor strategisk betydning for B2B-markedet.

".net" er en visjon, og ingen strategi. Det er en visjon som ikke er original, men deles av mange, og hvor enkelte aktører allerede har begynt å realisere deler av visjonen. Strategien for Microsoft er å skaffe seg kontroll over det elementet som vil kunne realisere visjonen: XML. Og det fremmer neppe verken utviklingen eller konkurransen innen bransjen. Taktikken er å forvirre justismyndighetene som ønsker å splitte Microsoft i to: en enhet for operativsystem, og en annen for applikasjoner.

For hva er ".net"? Et operativsystem eller en applikasjon?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.