UTVIKLING

Microsofts JavaScript-motor utgitt i åpen kildekode

Inviterer utviklere til dugnad og Linux-støtte er neste skritt.

ChakraCore er nå utgitt i åpen kildekode på GitHub, slik Gaurav Seth (bildet) lovet da han røpet planen på en utviklderkonferanse i Florida forrige måned.
ChakraCore er nå utgitt i åpen kildekode på GitHub, slik Gaurav Seth (bildet) lovet da han røpet planen på en utviklderkonferanse i Florida forrige måned. Bilde: Microsoft
14. jan. 2016 - 09:44

Helt etter planen er ChakraCore nå tilgjengelig fra kodedelingsnettstedet GitHub. Dette er Microsofts JavaScript-motor utgitt i åpen kildekode, under den liberale MIT-lisensen.

Chakra sørger ellers for JavaScript-støtte både i nettleseren Edge og nyere utgaver av Internet Explorer. At kildekoden skulle åpnes ble kunngjort før jul.

Programvaren er en fullt fungerende virtuell JavaScript-maskin som kan bygges inn i nye produkter og driver applikasjoner som trenger skriptmuligheter.

Umiddelbart er koden klar for Windows 7 med servicepakke 1 og nyere Windows, men Microsoft lover støtte for flere operativsystemer innen kort tid, ikke minst Linux, som er neste skritt.

Dette kommer til å ta noe tid, men er allerede del av veikartet for første halvår. Det uttalte målet er at ChakraCore-tolkeren og kjøremiljøet blir kryssplattform.

– Fremover forplikter vi oss til å bringe ChakraCore til andre plattformer, og vi begynner med Linux. Som et første skritt for å oppnå dette målet har vi skilt ut Just In Time-kompilatoren (JIT) til en egen build-konfigurasjon kun for tolk og kjøremiljø, skriver Microsoft i gårsdagens kunngjøring.

Videre innbyr de utviklere opp til dans, eller rettere sagt ber de utviklere både om tilbakemeldinger om hvilke andre plattformer som bør støttes, samt kodebidrag og bistand til å porte løsningen til andre systemer.

digi.no kommer gjerne tilbake med en mer inngående artikkel om hva åpningen av JavaScript-motoren betyr. Fyr gjerne av tekniske spørsmål eller kommentarer i debattfeltet, så tar vi det videre med Microsoft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.