FORBRUKERTEKNOLOGI

Microsofts Messenger er 10 år

Ikke akkurat først, men etter alt å dømme størst.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. juli 2009 - 14:01

Microsoft kunngjorde i går at det da var ti år siden selskapet lanserte MSN Messenger, lynmeldingsklienten som etter hvert fikk navnet Windows Live Messenger. I praksis

MSN Messenger var på mange måter en videreutvikling av Microsofts NetMeeting-produkt, men gjorde det i tillegg mulig for brukerne å vedlikeholde en liste over kontakter, som de kunne se om var pålogget.

Microsoft var dog ikke først ut med å lage lynmeldingsklient. De aller første skal ha kommet allerede tidlig på 1960-tallet, før Internett ble etablert. I denne Wikipedia-artikkelen nevnes det flere systemer som kom på 1980-tallet. Men de anses i dag for å være relativt primitive.

De første moderne klientene dukket opp på midten av 1990-tallet. PowWow fra Tribal Voice skal ha vært blant aller første med lynmeldinger som hovedfunksjonalitet. Det er litt uklart når produktet ble tilgjengelig, selskapet ble etablert i slutten 1994. I 1996 kom ICQ, mens AOL Instant Messenger (AIM) ble lansert i 1997. Yahoo! Messenger kom i 1998, men ble først kalt Yahoo! Pager.

Likevel er det trolig Microsofts lynmeldingsklient som nå skal være mest brukt. Microsoft viser til tall fra comScore som oppgir 6 av 10 lynmeldingsbrukere benytter Microsofts klient. Om disse tallene også inkluderer kinesiske Tencent QQ, er uklart. Selskapet bak tjenesten hevder at det har mer enn 300 millioner månedlige brukere, de aller fleste i Kina.

Ifølge Microsoft har Windows Live Messenger 330 millioner aktive brukere, hvorav omtrent 40 millioner er pålogget på samme tid. Disse sender til sammen 9,4 milliarder meldinger til hverandre hver dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.