Microsofts Messenger er 10 år

Ikke akkurat først, men etter alt å dømme størst.

Microsofts Messenger er 10 år
Bilde:

Microsoft kunngjorde i går at det da var ti år siden selskapet lanserte MSN Messenger, lynmeldingsklienten som etter hvert fikk navnet Windows Live Messenger. I praksis

MSN Messenger var på mange måter en videreutvikling av Microsofts NetMeeting-produkt, men gjorde det i tillegg mulig for brukerne å vedlikeholde en liste over kontakter, som de kunne se om var pålogget.

Microsoft var dog ikke først ut med å lage lynmeldingsklient. De aller første skal ha kommet allerede tidlig på 1960-tallet, før Internett ble etablert. I denne Wikipedia-artikkelen nevnes det flere systemer som kom på 1980-tallet. Men de anses i dag for å være relativt primitive.

De første moderne klientene dukket opp på midten av 1990-tallet. PowWow fra Tribal Voice skal ha vært blant aller første med lynmeldinger som hovedfunksjonalitet. Det er litt uklart når produktet ble tilgjengelig, selskapet ble etablert i slutten 1994. I 1996 kom ICQ, mens AOL Instant Messenger (AIM) ble lansert i 1997. Yahoo! Messenger kom i 1998, men ble først kalt Yahoo! Pager.

Likevel er det trolig Microsofts lynmeldingsklient som nå skal være mest brukt. Microsoft viser til tall fra comScore som oppgir 6 av 10 lynmeldingsbrukere benytter Microsofts klient. Om disse tallene også inkluderer kinesiske Tencent QQ, er uklart. Selskapet bak tjenesten hevder at det har mer enn 300 millioner månedlige brukere, de aller fleste i Kina.

Ifølge Microsoft har Windows Live Messenger 330 millioner aktive brukere, hvorav omtrent 40 millioner er pålogget på samme tid. Disse sender til sammen 9,4 milliarder meldinger til hverandre hver dag.