BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsofts nettleser skal støtte flere medieformater

Vil gjøre det enklere å lage webbaserte innholdstjenester som fungerer overalt.

Microsoft Edge og VP9
Microsoft Edge og VP9 Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. apr. 2016 - 09:29

Microsoft kunngjorde i går at Edge-utgaven som skal følge med Windows 10 Aniversary Update til sommeren, vil ha støtte for flere mediekodeker og -formater som er utgitt som åpen kildekode. Dette inkluderer konteinerformatet WebM, videokodeken VP9 og lydkodeken Opus. Alle de tre brukes ofte sammen.

– Vi legger til støtte for disse formatene for å gjøre det enklere å bygge nettsteder som samhandler, og for å tilby et alternativt format for komprimering av 4K videoinnhold, skriver Microsoft.

VP9-støtten inkluderer dog ikke uten forbehold. Årsaken er at det foreløpig er få prosessorbrikker som tilbyr maskinvareakselerert dekoding av VP9-innhold.

Ikke på mobil

Edge-nettleseren for Windows 10 Mobile vil ikke få VP9-støtte med det første. I desktop-utgaven av nettleseren innebærer standardinnstillingen for VP9-støtte at støtten er aktivert dersom det oppdages støtte for maskinvareakselerert dekoding på systemet. Men det vil også være mulig å la VP9-støtten være aktivert uavhengig av tilgangen på slik maskinvare.

Edge skal også støtte den eldre VP8-kodeken. Fordi maskinvarestøtte for denne kodeken er langt mer utbredt, og fordi VP8-støtte er viktig i forbindelse med WebRTC-baserte videosamtaler, vil denne støtten i utgangspunktet alltid være aktivert i nettleseren.

Opus skal på sin side støttes uansett, også på mobiltelefoner, fordi det er langt mindre krevende å dekode lyd enn video.

Microsoft begrunner disse valgene nærmere i blogginnlegget.

I blogginnlegget til Microsoft er det et diagram som viser hvor mye programvarebasert dekoding reduserer batteritiden til en bærbar pc. Spesielt merkbart er dette dersom det spilles av video med høyere oppløsning enn 1080p.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.