Microsofts nye objektteknologi

Microsofts neste generasjons objektteknologi, COM 3.0, kan ende med å bli deres sterkeste våpen mot Java.

Microsofts neste generasjons objektteknologi, COM 3.0, kan ende med å bli deres sterkeste våpen mot Java.

Microsoft vil lette på COM 3.0-sløret på konferansen for profesjonelle utviklere i San Diego i september. COM 3.0 , etterfølgeren til COM og Distributed COM (DCOM), vil bli nøkkelen til omtrent alle Microsofts operativsystemer, språk- og applikasjonsprodukter i fremtiden.

COM står for Component Objekt Model, Microsofts infrastruktur som gjør at objekter/komponenter kommuniserer med hverandre på maskinen. Distributed COM (DCOM) lar objektene kommunisere over et nettverk. Både OLE og ActiveX-kontroller er basert på COM. De sørger for at et dokument kan bestå av f.eks videoklipp eller grafiske illustrasjoner linket fra andre filer eller dokumenter, som igjen kan redigeres i det opprinnelige programmet.

Microsoft lover at COM 3.0 skal leveres med flere muligheter som Microsofts eksisterenede objektinfrastruktur mangler. Det viktigste ser ut til å bli kapasiteten for å blande forskjellige programmeringsspråk når man utvikler objekter.

- COM 3.0 vil bli Microsofts korstog mot konkurrentene. Dette er det neste, om ikke det siste kampvåpnet dersom de lykkes, sier en anonym programmerer hos Microsoft til Techwire. For Microsoft dreier dette seg om hvem som skal kontrollerere objektmodellen. - Ved å bygge COM 3.0 inn på alle plattformene, fester de dette grepet, sier kilden.

- COM 3.0 vil la brukerne mikse forskjellige programmeringsspråk. Siden Microsoft har ambisjoner om å gjøre Java til kun et programmeringsspråk, er dette et skritt på veien, kommenterer en annen utvikler.

Før dette skjer, har Microsoft fortsatt noen hindre på veien. For det første må de snart ta en endelig avgjørelse på hva den neste objektmodellen skal inneholde og få ut denne koden. Akkurat nå befinner ikke COM 3.0 seg på alfastadiet engang, sier utviklerne. Videre spår de at teknologien mest sannsynlig først kommer med Windows NT 5.0.

Microsoft nekter offisielt å uttale seg om COM 3.0, men bekrefter at selskapet arbeider med å videreutvikle COM-infrastrukturen. Noe mer informasjon vil komme om et par uker sier Jon Roskill, sjef for Visual Tools hos Microsoft.

Til toppen