Microsofts nye søk lar deg justere treffene

Microsofts nye søkemotor er åpnet og lar deg justere hvor ferske treff du vil ha.

Microsofts nye søkemotor er åpnet og lar deg justere hvor ferske treff du vil ha.

Microsofts nye søkemotor er nå åpnet på MSN beta Search

Microsoft lover en bedre søkemotor som gir bedre treff - og det kan brukeren selv påvirke. For den nye søkemotoren har en rekke bedre muligheter til å justere hvordan søketreffene skal velges ut.

Det er riktignok bare en beta-versjon Microsofts har lansert nå i dag. Det ferdige systemet med alle mulighetene vil være ferdig i januar. Microsoft lover at søkemotoren i januar skal la brukere søke i fem milliarder nettsider.

Dette gjør at Microsoft ender opp bak Google. For Google lanserte i går en stor nyhet - man har doblet antall nettsider man lar sine brukere søke i - fra fire til åtte milliarder nettsider.

Den største nyheten Microsoft skal lansere er at brukerne selv kan justere treffene på flere måter. Klikker man på Søkresultater og så "Resultatrangering" kan man med å justere tre glidespaker be om mer eller mindre fokus på nøyaktighet, popularitet og ferskhet. Dette er en mulighet Google ikke har.

Øker man fokus på nye nettsider, får man opp mer nylig publiserte nettsider hvis det er viktig. Økt fokus på nøyaktighet gir trolig færre, men bedre treff. En uhøytidlig test med søkeordet Intel gir en indikasjon om hvordan det virker.

Med basis-innstillinger får man over 30 millioner treff på "Intel". Løfter man "øyaktighet opp på maks, viser dette at man kanskje ikke er helt ferdig - man får fremdeles 29 millioner treff og de tre øverste treffene er de samme. Men setter man "Oppdatert nylig" til maksimal verdi, får man Intel Press Room som nytt treff på nummer to.

Microsoft gir også mange av de samme mulighetene som Google med å begrense søk til enkelte språk eller enkelte domener, for eksempel søk på etter norske nettsider (begrens til .no).

Til toppen