Microsofts OOXML strider mot ISO-standarden

Det påstår Alex Brown, sjefen for ISO-komiteen som har ansvaret for OOXML.

Microsofts OOXML strider mot ISO-standarden

Det påstår Alex Brown, sjefen for ISO-komiteen som har ansvaret for OOXML.

I et blogginnlegg datert 17. april, OOXML and Office 2007 Conformance: a Smoke Test skriver Alex Brown at Word-dokumenter produsert av dagens utgave av Microsoft Office 2007 ikke svarer til den nye standarden ISO/IEC 29500.

ISO/IEC 29500 er den offisielle betegnelsen på ISO-standarden populært kjent som Office Open XML eller OOXML. ISO/IEC 29500 ble, som kjent, formelt godkjent gjennom en global avstemming i slutten av mars i år.

Alex Brown leder ISO-komiteen som har ansvaret for å vedlikeholde OOXML som ISO-standard.

Han har kjørt Word 2007 gjennom to av testene spesifisert i ISO-standarden. Den ene av disse skal være streng («strict»), den andre ikke fullt så streng («transitional»).

Valideringen etter den strenge testen utløste 17 megabyte med feilmeldinger. Ifølge Brown svarer det til rundt 122.000 feilmeldinger.

I forkant av ISO-avstemningen om OOXML hevdet motstanderne det samme som Brown konstaterer i sin blogg: Word og de andre Office-programmene bruker ikke OOXML slik formatene ble beskrevet for ISO. Tilhengerne viste derimot til bruken av OOXML i Office 2007 som et argument for ISO-godkjenning.

Brown mener det er endringene som ble gjort i slutten av februar, da spesifikasjonene til OOXML ble gjennomgått på en ukelang samling av nasjonale standardiseringsorganer i Genève i Sveits, som er årsaken til at Word 2007-dokumenter ikke svarer til standarden slik den er i dag.

Brown besvarer en henvendelse fra nettmagasinet ZDNet.co.uk med at han håper at Microsoft vil endre Office 2007 slik at dokumentene derfor leveres i et format som svarer til ISO-standarden. Samtidig sier han at det foreligger ingen garantier for at så vil skje.

Hva slags problemer det kan innebærer for brukere av Office 2007 at Microsoft endrer kontorpakkens standardformat for å bringe det i samsvar med ISO-versjonen av OOXML, vites ikke.

Brown sier han akter å kjøre en tilsvarende test for å sjekke i hvor stor utstrekning OpenOffice.org anvender sitt format, ODF, i samsvar med ISOs offisielle versjon av dette formatet.

Til toppen