Microsofts serverplaner offentliggjort

Microsofts veikart for Windows Server fram til 2009 ble offentliggjort denne uken.

Microsofts veikart for Windows Server fram til 2009 ble offentliggjort denne uken.

Microsofts senior visepresident i selskapets Windows Server Division, Bob Muglia, offentliggjorde onsdag selskapets langsiktige planer for serverutgaven av Windows. Selv om planene ikke akkurat er hugget i stein, antyder de hvilken oppdateringstakt selskapets ser for seg for selskapets serveroperativsystem.

Først ut vil den første servicepakken for Windows Server 2003 være. Service Pack 1 (SP1) skal komme senere i år. Denne skal tilby forbedret sikkerhet, nettverksbeskyttelse under oppstarten og inspeksjon av VPN-klienter.

Trolig noe senere vil Windows Server 2003 for 64-Bit Extended Systems komme. Dette er 64-bits utgaven av Windows Server 2003, som støttes av 32/64-bits prosessorene til Intel og AMD. Denne utgaven skal være basert på Windows Server 2003 SP1,

En oppgradering til Windows Server, som vil måtte kjøpes, kan ventes i 2005. Denne oppgraderingen har kodenavnet R2 og vil trolig inkludere nye sikkerhetsteknologier for å sette nye maskiner i karantene når de kobles til et nettverk. Dette for å sikre at maskiner som kobles til, for eksempel bærbare PC-er eller hjemme-PC-er via VPN, ikke er sårbare for ormer og annen ondsinnet kode, som kan spres til andre maskiner i nettverket. Dette gjøres ved å sjekke om de siste oppdateringene til operativsystemet og antivirusprogramvaren er installert.

    Les også:

Oppgraderingen skal også gjøre sentral sikkerhetskopiering enklere for selskaper med filialer. De delte filene vil replikeres over til hovedkontoret og sikkerhetskopieres der. I tillegg vil R2 inkludere det som tidligere var kjent som Trustbridge, et system beregnet på bedrifter som vil formidle autentiserte brukere til hverandre.

R2 skal bygges på toppen av Windows Server 2003 SP1, slik at en oppgradering ikke skal kreve stor evalueringsinnsats fra kundenes side.

En servicepakke nummer to for Windows Server 2003 kan ventes i 2006.

En Longhorn Server kan trolig ventes i 2007. Dette vil være en langt større oppgradering enn R2. Serverutgaven vil selvfølgelig tilby de tre hovednyhetene i Longhorn, filsystemet WinFS, det webtjenestebaserte meldingssystemet Indigo og brukergrensesnittet Avalon, selv om dette nok gjør mest nytte på klientsiden.

I tillegg nevnte Muglia ny funksjonalitet som støtte for IPv6, bedre kommandolinjeskripting og dynamisk partisjonering, noe som blant annet åpner for utskifting av prosessorer, uten å forstyrre tjenestene som kjøres på maskinen.

Ifølge Muglia vil Longhorn Server trolig komme seks til tolv måneder etter at klientversjonen av Longhorn er kommet. Microsoft planlegger for tiden at Longhorn skal bli lansert i midten av 2006.

En første skikkelig betautgave av Longhorn Server kan derimot ventes i 2005.

Den første servicepakken til Longhorn Server vil trolig komme i 2008, mens en oppdatert utgave kan ventes i 2009.

(Kilder: News.com, InfoWorld, CRN.com)

Til toppen