Microsofts smartphone er her

Over ett år forsinket, er Microsofts operativsystem for multimedia og Internett-surfende mobiltelefoner, Smartphone 2002, klart for butikkhyllene.

Tirsdag kveld lanserte franske Orange verdens første 'Microsoft-mobil'. Det er en avansert telefon som nå kommer på markedet, først altså som en Orange-mobil, senere vil den samme telefonen selges under andre logoer ettersom den produseres av taiwanske HTC på lisens fra Microsoft. HTC produserer blant annet også PDA-en Ipaq på vegne av Compaq (nå Hewlett-Packard).

Les mer om Smartphone:

Alle PC-brukere som er kjent med Windows vil dra kjensel på funksjonene og grensesnittet på Orange-telefonen. Her finner du kalender- og epostfunksjoner fra Outlook, nettlesernes hjem- og tilbakeknapper er her, det er også selve nettleseren (en liten Explorer-versjon), windows media player sørger for multimedieahåndteringen osv. osv.


Orange SPV (Sound Pictures Video) er av trippelbånd-typen, det vil si at den vil fungere i alle verdens GSM-nett, den har GPRS for raskere datakommunikasjon, fargeskjerm med 65.000 farger (176x220 piksler), digitalt kamera for å ta og sende bilder følger med (MMS-støtte), det gjør også HTML- og Wap-leser, og batterilevetiden oppgis til 100 timer i hvilemodus. Taletiden er atskillig mer begrenset, men slett ikke svak: 3 timer. Under skallet drives herligheten av en Texas Instruments Omap ARM-prosessor som jobber med en klokkefrekvens på 120 MHz.

Microsoft-motvekten på smarttelefon-markedet, Symbian-alliansen, har fått en veritabel utfordring, skal en dømme etter omtalen den nye Microsoft-telefonen får i de første testrapportene. Enkelte Symbian-aktører lar seg da åpenbart også imponere av nykommeren, i hvert fall har verdens tredje største mobilprodusent Samsung uttalt at de vil støtte både Symbian-alternativet og Microsofts smarttelefoner. Flere mobilprodusenter vil satse på begge hester, men fremdeles holder de nordiske aktørene seg kjølig avventende: Finske Nokia og Ericsson holder på sitt ihuga forsvar av Symbian.

Orange SPV kommer i salg i UK allerede i november i år. Der vil kunder som binder seg til operatøren i minimum ett år få anledning til å kjøpe telefonen til sterkt subsidiert pris - anslagsvis 2500-3000 kroner (digitalt kamera og ekstra minnekort følger da med). Bare uker senere vil franske, danske og sveitsiske kunder få det samme tilbudet, før de neste Orange-landene følger etter. Alt i alt er Orange representert i 21 land og har en abonnementsmasse på formidable 40 millioner kunder.

OBS! Orange-telefonen får en maskinvaresperre, sperren ligger ikke i sim-kortet, slik at det kun er Orange-kunder som kan bruke Orange SPV.

Microsoft-telefonen kan med andre ord raskt få en betydelig markedspenetrasjon. Nokia anslår at det blir solgt 400 millioner mobilterminaler i år, mens Motorola, Ericsson og andre mobiloperatører har nedjustert sine prognoser til 390 millioner terminaler.

Microsofts Ole Tom Seierstad forteller til digi.no onsdag at danske Damgaard allerede har fått de første Smartphone-produktene og klargjør dem for salg her hjemme. Det blir imidlertid mer en PDA med telefon enn motsatt, altså ikke helt samme utgave som Orange-telefonen.

Usubsidiert vil de første Smartphone-versjonene i Norge havne rundt 6000 kroner, tipper Seierstad.

Til toppen