BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsofts SQL Server kommer til Linux

Gir et svært tydelig signal om at det nå er kryssplattform som gjelder.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mars 2016 - 08:54

Microsoft kunngjorde i går at selskapets Linux-planer ikke er begrenset til å støtte kjøring av Linux-baserte operativsystemer i nettskyen Azure, men at tiden også er moden for å tilby i alle fall ett av selskapets kjerneprodukter også til denne plattformen. Valget har falt på SQL Server 2016, og dette er et naturlig valg.

Utvalget av dataserverprodukter til Linux er svært stort, og alle de største databasekonkurrentene til Microsoft er for lengst til stede på Linux. Samtidig får Microsoft stadig flere Linux-brukere som kunder – det vil si kunder som bruker Linux på serversiden. I Azure ligger Linux-andelen antagelig på mer enn 25 prosent.

I 2017

Mens SQL Server 2016 skal lanseres for Windows Server senere i år, har ikke Microsoft kommet like langt med Linux-utgaven. Microsofts Scott Guthrie skriver i kunngjøringen at en begrenset forhåndstitt er tilgjengelig nå. Den skal ha dog bare ha helt grunnleggende relasjonsdatabase-funksjonalitet. Den fullverdige Linux-utgaven kan ventes omkring sommeren 2017.

Målet er at SQL Server skal levere en konsistent dataplattform for både Windows Server og Linux, både i nettskyen og på kunders egne servere.

Enormt viktig

– Dette er en enormt viktig avgjørelse for Microsoft, som lar selskapet tilby dets velkjente og tiltrodde database til et utvidet sett med kunder, sier Al Gillen hos analyseselskapet IDC, i en kommentar som Microsoft har publisert.

– Ved å bringe dette nøkkelproduktet til Linux, beviser Microsoft selskapets forpliktelse som leverandør av kryssplattformløsninger. Dette gir kundene valgmuligheter og reduserer bekymringene for innelåsing. Vi vil tro at dette også akselererer den generelle adopsjonen av SQL Server, sier Gillen.

Glede

Også i Linux-leiren er det flere som mener at dette er en god nyhet. Dette inkluderer Red Hat, som allerede i fjor inngikk et betydelig partnerskap med Microsoft, men også Canonical, som blant annet er sponsor for Ubuntu.

– Vi gleder oss over å samarbeide med Microsoft mens det bringer SQL Server til Linux. Kunder er allerede i ferd med å dra nytte av Azure Data Lake-tjenester på Ubuntu, og nå vil utviklere kunne bygge moderne applikasjoner som utnytter SQL Servers enterprise-funksjonalitet, sier Mark Shuttleworth, grunnleggeren av Canonical.

Microsoft har de siste årene gått mer og mer vekk fra en «kun Windows»-strategi. I en virkelighet hvor mange av kundene har tatt i bruk også helt andre plattformer en Windows, for eksempel på mobile flater og på serversiden, er Microsoft nødt til å følge etter. Noe selskapet også har sagt at det vil gjøre.

Spørsmålet nå er om Microsofts serverproduktplaner for Linux er begrenset til SQL Server.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.