Microsofts trådløse tilbehør konkurrerer på pris

Microsoft tar utfordringen fra Logitech, og lanserer sin egen pakke med trådløst tastatur og mus - og en rekke andre mus og spillkontroller. Pris er en viktig konkurransefaktor.

Blant Microsofts 48.000 ansatte er det et par hundre som ikke er primært opptatt av å utvikle eller selge programvare. De har som oppgave å utforme og få produsert tilbehør til PC-er - mus, tastatur og spillkontroller. De har som slagord "Microsoft maskinvare gjør forskjellen" og vektlegger tre egenskaper ved det de lager: ytelse, komfort og stil.

Arbeidsmetodene er som ellers i Microsoft. Kundene skal trekkes med, ved å gi tilbakemeldinger om hva slags forbedringer de kan tenke seg i forhold til det de kjenner og arbeider med i dag, og ved å fortelle om hvilke egenskaper de setter størst pris på når kjente produkter skal gis en ny form.

Martin Munkner representerer gruppen og dens produkter i Norden, og tegner gjerne denne tabellen fra en undersøkelse blant 500 respondenter. De ble bedt om å oppgi egenskaper de ville legge mest vekt på i valg av henholdsvis tastatur og mus:
egenskap mus tastatur
trådløshet 58 prosent 55 prosent
ergonomi 47 prosent 50 prosent
skrolling/snarveier 20 prosent 10 prosent

I hvilken utstrekning Microsoft følger opp disse ønskene i Norden, kan diskuteres. Munkner viser for eksempel nye trådløse tastaturer, men innrømmer at markedsgrunnlaget bedømmes å være for lite til å rettferdiggjøre en norsk/dansk utgave av det anerkjente ergonomiske tastaturet "Natural Keyboard". Dette tastaturet finnes derimot i en svensk/finsk utgave.

Microsofts store nyhet på tilbehørsfronten er pakken Wireless Desktop med trådløst tastatur og mus til veiledende 699 kroner, nøyaktig 900 kroner under det Logitech anbefaler for sin Cordless Desktop Optical (se artiklene Kryptert overføring sikrer trådløst tastatur og Trådløst tastatur til langt mer enn bare skriving.) Microsoft konkurrerer altså på pris.


Kvaliteten på de to pakkene er svært forskjellig. Logitech-tastaturet har flere snartaster og bedre ergonomisk utforming enn Microsofts. Logitech-musa er optisk og ergonomisk tilrettelagt for høyre hånd, mens Microsofts er mekanisk og har en mer klassisk symmetrisk utforming. Logitechs radioenhet koples valgfritt til USB eller til PS2-utgangen, mens Microsofts bare kan bruke en PS2-utgang. Microsoft-musa har fem programmerbare knapper mot Logitech-musas tre.

Blant Microsofts nye mus står Wireless Intellimouse Explorer i første rekke. Dette er en avansert optisk mus som reagerer like raskt som USB-koplede mus. Munkner forklarer dette med at optikken reagerer på 6.000 bilder per sekund mot hittil opptil 2.000. Det betyr at mens eldre optiske mus ikke henger med når de beveges i over 0,3 til 0,4 meter per sekund, tåler de nye musene hastigheter opp til 0,9 meter per sekund. Denne egenskapen skal være svært viktig for grafisk presisjonsarbeid. Musa er for øvrig utstyrt med en ny strømsparingsfunksjon. En sensor reagerer med brukerens håndflate, og slår musa av når ingen tar på den lenger. Trådløse mus må, som kjent, utstyres med batterier. Veiledende pris er 649 kroner. USB-varianten Intellimouse Explorer prises til 599 kroner. Ellers tilbyr Microsoft både den enklere optiske USB-musa Intellimouse Optical og den trådløse mekaniske musa Wireless Wheel Mouse - den samme som i pakken Wireless Desktop - til 499 kroner. Alle musene har fem programmerbare taster.

På spillsiden er nyheten begrenset til en USB-variant av kontrollen SideWinder GamePad.

Til toppen