ANALYSER

Microsofts webserver passert av liten russer

Både store og små nettsteder velger i økende grad effektive nginx.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. jan. 2012 - 13:31

I mange år har webserverne Apache HTTP Server og Microsofts Internet Information Services (IIS) kjempet om de øverste plasseringene i webserverstatistikken til Netcraft. De siste årene har riktignok Apache fått et virkelig solid forsprang, men likevel har de to produktene vært ganske alene på toppen.

Men i løpet av de tre-fire siste årene har en «ny» aktør begynt å gjøre seg gjeldende. Dette er nginx (uttales som «engine x»), en åpen kildekode-basert webserver laget av Igor Sysoev, en kasakhstansk utvikler som er senior systemadministrator i Rambler Media, som står bak én av de største nettportalene og søketjenestene i Russland - rambler.ru.

nginx betegnes som svært effektiv, rask og lite ressurskrevende. Selv om den i utgangspunktet er laget for å levere Ramblers ulike nettsteder, dekker den tydeligvis også mange andres behov. Mange kjente nettsteder, som WordPress, Hulu, Dropbox og Groupon, benytter nginx.

I den nyeste rapporten fra Netcraft, som ble utgitt i forrige uke, konkluderes det med at nginx har kommet opp på andre plass i én av de tre ulike målingene som Netcraft har gjort, den hvor det kun registreres aktive nettsteder. For første gang siden 1990-tallet har Microsofts IIS blitt vippet ned på en tredjeplass i en måling hos Netcraft.

Med aktive nettsteder mener Netcraft nettsteder med innhold som sannsynligvis ikke bare er massegenerert av programvare, men som innholdsmessig skiller seg ut sammenlignet med andre nettsteder som leveres fra den samme IP-adressen.

Diagram over aktive nettsteder fordelt på webserverprogramvare fram til januar 2012. <i>Bilde: Netcraft</i>
Diagram over aktive nettsteder fordelt på webserverprogramvare fram til januar 2012. Bilde: Netcraft

Både Apache, nginx, IIS og Google - den fjerde største webserveren i Netcrafts målinger, vokser i antall aktive nettsteder fra begynnelsen av desember til begynnelsen av januar. Men det er bare nginx som øker markedsandelen, fra 11,61 til 12,18 prosent. Avstanden ned til IIS er svært liten, bare 0,04 prosentpoeng – noe som tilsvarer 79 400 nettsteder. Apache er fortsatt klart ledende med 57,93 prosent av de aktive nettstedene, mens Google har 7,90 prosent.

Dersom man ikke filtrerer vekk nettsteder som kun viser en eller annen standardside, så er IIS fortsatt på en klar andreplass. Men ingen har høyere andel av nettsteder som ikke anses som aktive enn IIS. Bare 26,27 prosent av de IIS-drevne nettstedene er aktive, noe som riktignok bare er litt færre enn Apaches 27,94 prosent. Andelen er på 39,62 prosent for nginx, mens 76,11 prosent av nettstedene drevet med Googles webserver er aktive.

IIS har en enda noe større markedsandel dersom man bare ser på de én million mest aktive nettstedene, men likevel ikke mer enn 14,99 prosent – et tall som knapt har endret seg siden desember. Men også her øker nginx noe, med 0,28 prosent til 8,49 prosent. Apaches andel faller mest, med 0,36 prosentpoeng til 64,36 prosent, mens Googles andel vokser med 0,09 prosentpoeng til 2,40 prosent.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.