Microwave-Assisted Magnetic Recording

Mikrobølger skal sikre morgendagens harddisk-kapasitet

Lover tredobling innen åtte år.

Ved hjelp av et mikrobølgefelt skal Western Digital kunne lagre data med enda større tetthet og pålitelighet enn med dagens harddiskteknologier.
Ved hjelp av et mikrobølgefelt skal Western Digital kunne lagre data med enda større tetthet og pålitelighet enn med dagens harddiskteknologier. (Bilde: Western Digital)

Lover tredobling innen åtte år.

Western Digital kunngjorde nylig at selskapet har utviklet teknologi som skal sørge for at harddiskkapasiteten også vil kunne øke betydelig i årene som kommer. Selskapet mener at harddisker med en kapasitet på 40 terabyte vil bli tilgjengelige rundt 2025. 

Til tross for at mange nå foretrekker å bruke SSD-er framfor harddisker, både i pc-er og servere, så har harddisker fortsatt en stor fordel, nemlig pris. Man kan kjøpe harddisker med en prislapp på rundt 250 kroner per terabyte. SSD-er med samme lagringskapasitet koster fort ti ganger så mye.

Western Digital mener at den nye MAMR-teknologien vil gjøre det mulig å lage harddisker med minst 40 terabyte lagringskapasitet.
Western Digital mener at den nye MAMR-teknologien vil gjøre det mulig å lage harddisker med minst 40 terabyte lagringskapasitet. Bilde: Western Digital

Harddisker er derfor fortsatt godt egnet til å lagre store datamengder, i alle fall så lenge det ikke spiller noen rolle at det kanskje tar litt lengre tid for datamaskinen å få tilgang til innholdet. 

MAMR

I dag tilbys det harddisker med kapasitet på opptil 14 terabyte, men Western Digital mener at selskapet i årene framover vil øke lagringstettheten og senke kostnadene med i gjennomsnitt 15 prosent per år. 

For å oppnå dette, har selskapet utviklet en ny teknologi som trolig blir fullt tilgjengelig på markedet fra og med 2019. Teknologien kalles for Microwave-Assisted Magnetic Recording (MAMR). 

Mikrobølger skapt av en nyutviklet oscillator skal bidra til at data kan lagres både tettere og raskere i de magnetiske kornene på harddiskskivene.
Mikrobølger skapt av en nyutviklet oscillator skal bidra til at data kan lagres både tettere og raskere i de magnetiske kornene på harddiskskivene. Bilde: Western Digital

Sentralt i teknologien er det Western Digital kaller for en «Spin Torque Oscillator» (STO), som brukes til å generere et felt med mikrobølger. Allerede lagres data på en harddisk ved å endre polariteten til de magnetiske kornene på harddiskskivene ved hjelp av et magnetisk felt som tilføres av skrivehodet. Ved å introdusere mikrobølgefeltet fra STO-en, skal polariteten til harddiskmagnetene kunne snus raskere og ved hjelp av et svakere, magnetisk felt.

Fire terabit per kvadrattomme

Dette skal gjøre det mulig å lagre data med enda høyre tetthet enn i dag, uten at det går utover påliteligheten. Målet til Western Digital er å kunne lagre 4 terabit per kvadrattomme. Ifølge selskapet er tetthetsgrensen for SMR-baserte (Shingled Magnetic Recording) harddisker på 1,3 til 1,4 terabit per kvadrattomme. 

Den nyere HAMR-teknologien (Heat-Assisted Magnetic Recording) har samme potensial for lagringstetthet som MAMR, men den høye temperaturen som HAMR-teknologien benytter, påvirker påliteligheten og levetiden til både lesehodet og harddiskskivene i negativ retning. 

MAMR-teknologien er ikke så avhengig av høye temperaturer som dagens HAMR-teknologi. Det skal bidra til bedre levetid og pålitelighet.
MAMR-teknologien er ikke så avhengig av høye temperaturer som dagens HAMR-teknologi. Det skal bidra til bedre levetid og pålitelighet. Bilde: Western Digital

Interne tester hos Western Digital har demonstrert at mediantiden for feil i skrivehodene er hundre ganger bedre med MAMR-hoder enn med HAMR-hoder (Heat-Assisted Magnetic Recording). Dessuten skal levetiden for skrivehodet være opptil en million ganger høyere.

Les også: IBM har utviklet verdens absolutt minste «harddisk»

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)
Til toppen