Mikropartisjoner demonstrert på Power5

IBMs kommende Power5-prosessor er vist med flere aktive operativsystemer i uavhengige partisjoner.

I går i New York arrangerte IBM en bredt anlagt konferanse om Power-prosessorarkitekturen, «Power Everywhere». Selskapet presenterte en rekke innspill for å nå breiere ut med Power-arkitekturen, og samle stadig flere partnere for å implementere den og utvikle den videre.

    Les også:

Om den nærmeste utvidelsen av Power-arkitekturen, Power5-prosessoren, ble det sagt forholdsvis lite. Denne vil komme i varianter der flere prosessorkjerner samles i samme brikke, og har tidligere fått mye forhåndsomtale. Derimot ble en av arkitekturens grunnleggende egenskaper, virtuell mikropartisjonering, vist. I en egen demonstrasjon kjørte en Power5-prosessor flere operativsystemer samtidig.

IBMs arkitektur for logisk partisjonering – LPAR – er implementert på Power4-plattformen der den gjør det mulig å dele iSeries- og pSeries-servere i flere uavhengige virtuelle maskiner. Teknologien ble nylig sikkerhetssertifisert under IBMs Unix-variant AIX på pSeries-servere etter de såkalte Common Criteria på evalueringsnivå 4+ («EAL4+»). Denne sertifiseringen gjør at skillet mellom de ulike systemene tilfredsstiller sikkerhetskravene til det amerikanske forsvarsdepartementet.

Mikropartisjoneringen på Power5-familien styrker IBMs framtidige serveres evne til å inngå i prosjekter med serverkonsolidering. Et annet viktig bruksområde er at man vil kunne opprette en egen og absolutt uavhengig virtuell maskin for å teste nye applikasjonssystemer før de settes i produksjon, og gradvis øke deres ressurstilgang etter behov.

Det er uklart når IBM vil kunngjøre Power5-baserte maskiner. I fjor høst gikk det rykter om at mellomstore Unix-maskiner, basert på en åttekjernet Power5-prosessor, ville lanseres en gang i april eller mai 2004.

Ifølge CBR Online, kan også iSeries med Power5 være rett rundt hjørnet. Magasinet mener å ha dekning for at Power5-utgaven av OS/400 allerede er produksjonsklar, i motsetning til AIX 5L 5.3 som vil kreves for pSeries-variantene med Power5.

IBM selv vil ikke opplyse annet enn at Power5-maskiner kommer i 2004 i en serverserie kalt «Squadron», og at prosessoren også vil brukes til spesialiserte systemer, blant annet innen lagring. Supermaskinen ASCI Purple som skal stå ferdig i Lawrence Livermore National Laboratory vil også drives av Power5.