Mikrosukk

I dag har så godt som alle som har et forhold til IT en mening om Microsoft. Min er preget av en viss irritasjon over at denne virksomheten til stadighet har problemer med å følge standarder. Om årsaken er arroganse eller slurv får andre mene noe om, det vesentlige er at på felter hvor det skal være et samspill mellom forskjellige aktører vil det som regel føre til problemer. Internettet er et av disse feltene.

Nå er jeg ikke hevet over den svakhet at skadefryd kan gi et ekstra kick, men da Microsoft fikk en teknisk smell i forrige uke (se relaterte artikler nedenfor) så kan det hende det fører noe godt med seg.
Microsoft er nemlig ikke alene om å ha slurvet med oppsettet av maskinene sine.


Firmaet Men & Mice på Island gjennomfører jevnlig undersøkelser om hvordan nettaktører har satt opp DNS og mener at tre av fire har gjort en feil. Rundt halvparten av disse har gjort den samme feilen som Microsoft. Feilen gir stadig problemer for de virksomhetene som gjør dem, men siden problemene stort sett rammer dem selv blir det ikke alltid så mye oppmerksomhet rundt problemet.

Derfor er det på sett og vis positivt når en av de virkelig store aktørene rammes. Problemet blir satt i fokus.

Det som er pinlig er at det aldeles ikke er noen ukjent feil. For å hjelpe alle dem som vil knytte seg til Internettet er det til og med utgitt egne standard-dokumenter som tar for seg de vanligste feilene som gjøres med oppsett og drift av DNS. I dette tilfellet heter det dokumentet RFC 1912. I tillegg finnes det en utdypende veiledning som dekker feilen Microsoft gjorde. Den heter RFC 2182. Antagelig har disse dokumentene ligget ulest hos de ansvarlige hos Microsoft. Det er oppsiktsvekkende når dette gjelder et konsern som samtidig leverer programvare for denne viktige funksjonen på Internettet.

Man kan undre seg over hvorfor så mange gjør denne feilen. Investorer bør i det minste undre seg over om virksomhetene de har investert i har vesentlige hull i sin kompetanse. En av årsakene er økonomi. Alle domener skal være registrert i minst 2 navnetjenere. Jeg antar det er økonomiske årsaker når noen setter to nettverkskort i samme maskin og forsøker å lure andre til å tro at de har mer enn en enkelt navnetjener. De som gjør dette gjør mer enn å slurve, det er bevisst juks.

Hadde de bare lurt seg selv ville det ikke vært så farlig, men det gjelder dessverre også Internett-leverandører som lurer sine kunder. Men & Mice fant dette et
problem for 6,7 prosent av domenenavnene i sin siste undersøkelse.

Hvor mange virksomheter i Norge har sjekket denne delen av tjenesten deres nettleverandør leverer?