BEDRIFTSTEKNOLOGI

Milepæl for bredbånd over strømnettet

IEEE har passert en viktig milepæl for å spesifisere sending av bredbånd over strømnettet.

16. mars 2007 - 14:08

Å utnytte strømnettet for å formidle data er en gammel drøm. Bransjeforeningen HomePlug Powerline Alliance har spesifisert en standard for å bruke det interne strømnettet i en bygning til datanettverk, og sertifiserer utstyr som er kompatibelt med denne spesifikasjonen. Homeplug-utstyr – også kalt dLAN – fra den tyske produsenten Devolo er tillatt i Norge, og har vært solgt av Firmaet Ing. Pedersen i flere år.

Arbeidet med å spesifisere en standard som kan gjøre det mulig å bruke strømnettet til å føre bredbånd inn i bygninger, altså strømnettet som WAN og ikke bare som LAN, er lagt under IEEE. Den kommende standarden er døpt IEEE P1901, eller «Standard for Broadband over Power Line Networks: Medium Access Control and Physical Layer Specifications». Den vil omfatte både WAN og LAN over strømnettet. Homeplug-alliansen er blant de 50 selskaper og organisasjoner som er representert i arbeidsgruppen for P1901, sammen med andre bransjeforeninger som Consumer Electronics Powerline Communication Alliance (CEPCA), Open PLC European Research Alliance (OPERA), Powerline Utility Alliance (PUA) og Universal Powerline Association (UPA). I tillegg er globale aktører som IBM, Intel, Infineon, Mitsubishi, Panasonic, Siemens og Sony representert. Arbeidsgruppen har vært virksom siden juni 2005.

Denne uken kunngjorde P1901-gruppens leder Jean-Philippe Faure at man er blitt enige om 400 grunnleggende krav til en grunnleggende standard for bredbånd over strømnettet, også kjent som BPL: «Broadband over Power Line».

Kravene er publisert, og interessenter har fått frist til 4. juni for å sende forslag til tekniske løsninger som tilfredsstiller dette kravet. Den korte fristen gjenspeiler at interessentene, som stort sett er representert i arbeidsgruppen, allerede har kommet ganske langt i å utvikle mulige tekniske løsninger.

– Enigheten som er oppnådd på dette svært detaljerte grunnlaget gjør at jeg er sikker på at vi i 2008 vil kunne opprette en global standard, og at bedrifter over hele verden vil kunne sette i gang med å produsere komponenter og systemer for å utvikle BPL-bransjen, heter det i en offisiell uttalelse fra Faure.

De 400 grunnleggende kravene er fordelt på tre nøkkelområder: aksess, lokalnett, og sameksistens og samspill.

Aksess omfatter alt som trengs for å bruke strømnettet til å formidle bredbånd fram til boliger og kontorer. Det innebærer flere typer maskinvare: Noe for å formidle IP-signaler mellom fiberoptiske datakabler og strømførende kabler, noe for å sørge for at IP-signalene ikke svekkes i sin ferd gjennom strømnettet, og noe for å formidle IP-signaler mellom strømnettet og lokalt datautstyr som PC-er, servere, svitsjer og rutere.

Lokalnett omfatter all bruk av det interne strømnettet i en bolig eller i kontorlokaler for å formidle bredbåndstjenester, ikke bare data, men også lyd og video, og ikke bare datamaskiner, men også forbrukerelektronikk.

Sameksistens og samspill omfatter løsninger for å sikre at forskjellige anvendelser skal kunne dele på strømnettet uten å forstyrre hverandre eller andre tjenester. Det har for eksempel vært uttrykt frykt for at bredbånd over strømnettet kan føre til forstyrrelser for trådløse samband.

Fra 4. juni vil arbeidsgruppen gå gjennom mottatte forslag, og velge ut dem som best tilfredsstillere kravene på hvert av de tre områdene. Teknologiene som velges, vil til sammen utgjøre grunnlaget for den framtidige standarden. Denne skal utvikles samtidig med at det lages prototyper for å teste løsningene i praksis.

Standarden vil ikke bare spesifisere BPL til og i bygninger, men også i transportmidler som fly, skip og tog.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.