BEDRIFTSTEKNOLOGI

Miljøavgift skaper storindustri

En ny miljøavgift, som blant annet vil bli ilagt datautstyr, kan bli storindustri for gjenvinningsbedrifter. Fra år 2000 og utvover vil avgiften, som skal forvaltes av et statsdrevet logistikkorgan, utgjøre mellom 180 og 240 millioner kroner i året.

Eirik Flaa
10. juni 1997 - 18:54

Miljøverndepartementet har utredet muligheten for å ilegge en avgift på alt elektrisk utstyr. Avgiften vil bli ilagt fra 1998, og vil også ramme databransjen. For en normalt utrustet PC vil avgiften ligge på rundt 200 kroner. Inkluderes alt elektrisk utstyr vil inntektene fra avgiften komme opp mellom 15 og 20 millioner kroner i måneden. Dette vil skape grunnlag for en omfattende gjenvinningsindustri, og siste halvår er to nye anlegg opprettet. Det ene er det svenske selskapet Gottard Rogn Sells, som har spesialisert seg på gjenvinning av IT-utstyr, og det andre er et nyopprettede Stena Miljø. I tillegg til disse skal det opprettes et anlegg i Mo i Rana i regi av Kværner.

Oppbyggingen av en landsdekkende materialselskap vil starte i 1998, og vil være på beina rundt år 2000. Materialselskapet vil ta seg av fordelingen av det brukte utstyret mellom konkurrerende gjenvinningsanlegg som skal ta hånd om de enorme mengdene elektronisk avfall som genereres av den norske befolkning.

- Grunnen til at vi har et så langt perspektiv på opprettelsen av systemet, er at vi forventer enorm pågang i perioden etter etableringen. Dette krever stor kapasitet og lang planlegging, sier Per Morten Hoff i Kontor og Datateknisk Landsforening (KDL) til digi. Hoff, som har vært med på utredningen i Miljøverndepartementet, tror at avgiften etterhvert vil bli redusert når systemet kommer i gang.

- Den høye avgiften i starten må til for å kompensere for historiske forsømmelser. Når vi har ryddet opp i dette, håper jeg at avgiften blir redusert, sier Hoff som forklarer at KDL selv er involvert i miljøsaken, gjennom et samarbeid med Gottard Rogn Sells.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.