BEDRIFTSTEKNOLOGI

Miljøvennlig elektronikk rett fra blekkskriveren

Vitamin C spiller en sentral rolle i miljøvennlig produksjon av elektronikk på en vanlig blekkskriver.

24. apr. 2007 - 13:00

En gruppe forskere fra britiske University of Leeds har utviklet en metode for å printe elektroniske komponenter på flere typer underlag, ved hjelpe av en vanlig blekkskriver. Metoden holder seg til vannløselig blekk og unngår alle former for løsningsmiddel. Den framstår med andre ord som svært miljøvennlig, både i forhold til andre metoder for printing av elektroniske kretser, og i forhold til standardmetodene for masseproduksjon av elektroniske komponenter.

Metoden er publisert i Journal of Micromechanics and Microengineering: Ink-jet fabrication of electronic components. Den ble også nylig omtalt i New Scientist.

Metoden er langt fra moden for kommersielle anvendelser. Den peker på at det kan være mulig å finne nye alternativer til dagens energiintensive og miljøfarlige produksjonsmetoder.

Printing av kretser fra mer eller mindre konvensjonelle skrivere er en kjent metode, men har hittil krevd «blekk» der grafitt eller metalliske partikler oppløses i kraftige løsningsmidler. Forskerne ved Leeds ville nettopp unngå å ty til løsningsmidler.

Metoden de kom fram til bruker to typer «blekk» som fylles i hver sin patron i skriveren: Sølvnitrat løst opp i vann bidrar til selve lederen, mens askorbinsyre (vitamin C) fungerer som reduksjonsmiddel for å skille ut sølvet.

Printingen foregår ved at kretsen skrives ut først i sølvnitratløsningen. Så venter man noen minutter før man skriver ut kretsen igjen i reduksjonsmiddelet. Når askorbinsyren har fått sølvet til å feste seg, vaskes «utskriften» i vann for å fjerne det overflødige materialet.

Det som gjenstår er nanopartikler av sølv som er festet til underlaget, og som står tilstrekkelig nær hverandre til å kunne lede elektrisk strøm. Ledningsevnen bedres betraktelig ved å «skrive» ut kretsen flere ganger oppå hverandre.

Forskerne skrev ut flere forskjellige typer kretser på ulike underlag. Tester på mobilantenner printet på gjennomsiktig plast viste at de kunne bøyes nesten over hverandre uten tap av ledningsevne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.