Millennium-bombe i vente fra Netscape

Netscape kommer til å slippe den første betautgaven av Communicator 5.0 innen nyttår.

Netscape kommer til å slippe den første betautgaven av Communicator 5.0 innen nyttår.

Selv om Netscape var blant grunnpilarene i den tidlige oppblomstringen av World Wide Web, har selskapet de siste årene stadig fått mindre andeler av nettlesermarkedet. Det er flere årsaker til dette, men siden Microsoft lanserte Internet Explorer i vår, har Netscape nok tapt mest på grunn av manglende støtte for ny teknologi.

AOL-eide Netscape skal lansere en betautgave av Communicator 5.0 i slutten av desember. Denne skal være basert på renderingmotoren Gecko og støtte teknologier og standarder som XML, Document Object Model (DOM) og HTML 4.0. Støtten for overlappende stilsett (CSS) skal også være bedre. Dette vil bringe Communicator opp på samme nivå som IE 5.0 teknologisk sett. Spørsmålet er om det ikke er i seneste laget.

Det anses å være flere årsaker til Netscapes forsinkelse. Den nye nettleseren skulle ha vært på plass for nesten et år siden, men etter at AOL kjøpte opp Netscape ble planene endret. Mesteparten av utviklingen ble satt bort til Mozilla-prosjektet, et åpen kildekode-basert prosjekt med stort sett frivillige utviklere. Selv om resultatene av dette prosjektet nå begynner å tydeliggjøres, må det regnes som en flopp når det gjelder oppslutning og tiden det har tatt.

Men selvsagt har også det faktum at IE buntes med blant annet de fleste av Microsofts produkter betydning for utbredelsen.

Fra et webutviklersynspunkt er håpet at Netscape vil bli mer lik Internet Explorer og Opera når det gjelder tolkingen av hypertekstkode. I dag er det en nesten håpløs oppgave å få alle tre nettleserne til å forstå den samme koden.

Til toppen