ANALYSER

Milliard-rykter rundt Chess

Milliardene sitter løst i spekulasjonene rundt Chess, som går skyhøyt over hva selskapet nylig ga for Sense.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. juni 2005 - 12:19

Ryktene om at minst en utenlandsk aktør har lagt inn bud på Chess, begynte å svirre torsdag. På kvelden var det styremøte om saken.

- Det var kun en orientering til styret, det ble ikke tatt noen beslutning, sier Svein Johnsen, konsernsjef i Vollvik-gruppen.

Bergensavisen (BA) skriver i dag at to utenlandske aktører kjemper om Chess, og at budene skal ha kommet opp i tre milliarder kroner i kontanter.

Dette er svært friskt, for med Chess sine rundt 400.000 kunder, gir dette en pris per kunde på hele 7500 kroner.

Da Chess kjøpte opp Sense i november, var prisen 2.300 kroner per kunde, altså under en tredjedel av prisen BA antyder. Og prisen på Sense var det mange som mente var altfor høy.

En annen prisantydning kommer fra listen over unoterte aksjer. Der er Vollvik-Gruppen, som eier Chess, verdsatt til 1,6 milliarder kroner etter solid kursoppgang på nyheten om bud på Chess, skriver dn.no.

Det har versert flere tall i mediene på hvor stor andel av aksjene gründer Idar Vollvik og konsernsjef Svein Johnsen eier. En del av tallene bygger på fjorårets aksjonærliste, bekrefter Johnsen. Det var før Chess kjøpte Sense og betalte Reitan blant annet i egne aksjer.

- Jeg eier 10 prosent, Idar Vollvik rundt 35 prosent, Reitan eier 10-11 prosent, og så er det en del finansielle investorer, blant annet Orkla, sier Johnsen.

Han vil ikke kommentere prisen på tre milliarder som BA oppgir.

Skulle Chess solgt seg for samme pris per kunde som de ga for Sense, ville summen bli 920 millioner, men trolig er det langt mer enn dette som er lagt på bordet. For Chess har hatt friere før, men avvist dem. Det skal være størrelsen på summen som nå gjør det aktuelt å selge. En eventuell kjøper vil trolig bruke oppkjøpet strategisk for å skaffe seg en posisjon i Norge, det vil neppe dreie seg om en ren finansiell investering.

Idar Vollvik selv vil ikke si hvem som har lagt inn bud. Debitel, Vodafone, Virgin, 3 og TDC er nevnt som mulige interessenter.

Computerworld.dk melder for øvrig i dag at TDC ønsker å gjøre som Telenor og selge sin katalogvirksomhet, TDC Forlag. Selskapet har over 1000 ansatte. Pengene fra salget skal gå til styrking av selskapets kjerneområder og oppkjøp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.