JUSS OG SAMFUNN

Milliardbøter for ulovlig prisfiksing

Store, globale leverandører av dataminne må punge ut til EU.

18. mai 2010 - 14:55

Ni av verdens største leverandører av dataminne, Samsung, Hynix, Infineon, Elpida, NEC, Hitachi, Toshiba, Mitsubishi og Nanya skal ha inngått en avtale med EU om å erkjenne ulovlig prissamarbeid.

Prissamarbeidet straffes med bøter. Etter en prosedyre etablert i juli 2008, kan selskaper som erkjenner å ha deltatt i ulovlig prissamarbeid, oppnå at bøtene reduseres med 10 prosent.

En offisiell kunngjøring om saken ventes i morgen. Kilder til New York Times og Reuters sier bøtene kan til sammen komme opp i 300 millioner euro. Ifølge Wall Street Journal kan det være så høyt som 500 millioner euro, nærmere fire milliarder kroner.

EU-kommisjonen har etterforsket de ni selskapene i seks år, på mistanke om ulovlig samarbeid for å faste prisen på minnebrikker av typen DRAM.

Den amerikanske produsenten Micron skal også ha deltatt i prissamarbeidet, men slipper straff fordi de var de som varslet myndighetene.

EU-kommisjonens undersøkelse ble innledet etter at amerikanske myndigheter i 2004 bekreftet at det sto en sammensvergelse bak et prishopp på 200 prosent på DRAM-brikker i tidsrommet november 2001 til januar 2002. Etterforskningen i USA avviste en alternativ forklaring som knyttet prishoppet til tjenesten «DRAM Price Risk Management» drevet av skandaleforetaket Enron.

Det ulovlige kartellet ble punktert i april 2002 da Michael Dell, på en investorkonferanse, klaget han over «et par DRAM-leverandører» som utviste «kartellaktig oppførsel».

Flere av minneleverandørene som nå bøtelegges av EU, blant dem verdens to største, Samsung og Hynix, måtte i 2005 og 2006 punge ut tilsvarende beløp i bøter til amerikanske myndigheter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.