Milliardbøter for ulovlig prisfiksing

Store, globale leverandører av dataminne må punge ut til EU.

Milliardbøter for ulovlig prisfiksing

Store, globale leverandører av dataminne må punge ut til EU.

Ni av verdens største leverandører av dataminne, Samsung, Hynix, Infineon, Elpida, NEC, Hitachi, Toshiba, Mitsubishi og Nanya skal ha inngått en avtale med EU om å erkjenne ulovlig prissamarbeid.

Prissamarbeidet straffes med bøter. Etter en prosedyre etablert i juli 2008, kan selskaper som erkjenner å ha deltatt i ulovlig prissamarbeid, oppnå at bøtene reduseres med 10 prosent.

En offisiell kunngjøring om saken ventes i morgen. Kilder til New York Times og Reuters sier bøtene kan til sammen komme opp i 300 millioner euro. Ifølge Wall Street Journal kan det være så høyt som 500 millioner euro, nærmere fire milliarder kroner.

EU-kommisjonen har etterforsket de ni selskapene i seks år, på mistanke om ulovlig samarbeid for å faste prisen på minnebrikker av typen DRAM.

Den amerikanske produsenten Micron skal også ha deltatt i prissamarbeidet, men slipper straff fordi de var de som varslet myndighetene.

EU-kommisjonens undersøkelse ble innledet etter at amerikanske myndigheter i 2004 bekreftet at det sto en sammensvergelse bak et prishopp på 200 prosent på DRAM-brikker i tidsrommet november 2001 til januar 2002. Etterforskningen i USA avviste en alternativ forklaring som knyttet prishoppet til tjenesten «DRAM Price Risk Management» drevet av skandaleforetaket Enron.

Det ulovlige kartellet ble punktert i april 2002 da Michael Dell, på en investorkonferanse, klaget han over «et par DRAM-leverandører» som utviste «kartellaktig oppførsel».

Flere av minneleverandørene som nå bøtelegges av EU, blant dem verdens to største, Samsung og Hynix, måtte i 2005 og 2006 punge ut tilsvarende beløp i bøter til amerikanske myndigheter.

    Les også:

Til toppen