RESULTATERFINANS

Milliardene renner inn for Samsung

Men Apple solgte flere telefoner i fjerde kvartal.

Verdens største elektronikkselskap, målt etter omsetning, presenterte fredag svært sterke resultater for fjerde kvartal 2011.
Verdens største elektronikkselskap, målt etter omsetning, presenterte fredag svært sterke resultater for fjerde kvartal 2011. Bilde: Kim Hong-Ji /Reuters/SCANPIX
27. jan. 2012 - 09:21

Det sørkoreanske teknologikonglomeratet Samsung kunne fredag presentere resultater for fjerde kvartal 2011 i Seoul. Selskapet kunne melde om en vekst i resultatet på 17 prosent for kvartalet ettersom Samsungs smarttelefoner har solgt meget bra.

Solgte for 877 milliarder kroner

Nettoresultatet endte på 4 billioner won, tilsvarende 21,3 milliarder norske kroner, for kvartalet. Samme periode året før endte nettoresultatet på 3,42 billioner won, 18,2 milliarder norske kroner. Omsetningen endte på 47,3 milliarder won, tilsvarende hele 250 milliarder norske kroner. Dette er en vekst på 13 prosent fra samme periode året før.

Dermed endte 2011 med en rekordomsetning på hele 165 billioner won, hele 877,9 milliarder norske kroner. Dette er en vekst på 7 prosent fra 2010. Men nettoresultatet endte med en nedgang på 15 prosent fra 2010, til 13,73 billioner won.

Mobilrekord

I sin kvartalsrapport melder Samsung Electronics om at selskapets mobildivisjon, som står bak blant annet smarttelefon-suksessen Galaxy Tab II, kunne notere seg det sterkeste kvartalet noen sinne.

– Til tross for intensivert konkurranse og en nedgang i verdensøkonomien har vår virksomhet innen telekommunikasjon fortsatt å levere solide resultater med en forsterket portefølje av høy-ende smarttelefoner, noe som har resultert i en høyere gjennomsnittlig enhetspris, opplyser selskapet.

Bloomberg News melder at Samsung var den største aktøren i markedet for smarttelefoner i fjor, med en markedsandel på 19,9 prosent. Apple kommer rett bak med en andel på 19 prosent. Men takket være iPhone 4S, som ble lansert i fjor høst, gikk Apple forbi Samsung i årets fjerde kvartal. Da solgte nemlig Samsung 36,5 millioner enheter, mens Apple leverte 37 millioner iPhone telefoner. Dette bidro sterk til at Apple leverte imponerende sterke resultater for fjerde kvartal.

Svakt for flatskjermer

Men Samsung driver ikke bare innen smarttelefoner. Selskapet har en betydelig virksomhet innen skjermproduksjon, som ikke har vært like lukrativt. Denne enheten tapte penger i fjerde kvartal mens omsetningen steg. Prispresset i dette markedet har vært betydelig og gjennomsnittlig salgspris for Samsungs flatskjermer, som blir levert både til tv-apparat og pc-er, falt med 21 prosent i 2011.

Bloomberg News skriver at årsaken er stagnerende salg av tv-apparater, samt at veksten i pc-salget ikke var så sterk i 2011 som forventet.

Samsung er også en betydelig aktør i halvleder-industrien, og leverer en rekke brikker til for eksempel erkerivalen Apple. Takket være høykostprodukter som SSD-disker (solid state disks) og NAND-brikker klarte divisjonen å holde lønnsomheten på linje med 2010, selv om markedet generelt er svakt for halvlederprodukter.

Store investeringer

Samsung melder at de vil investere 25 billioner won, 133 milliarder norske kroner, i 2012. 15 billioner won skal investeres innenfor halvleder-sektoren mens resten blir sprøytet inn i selskapets skjermdivisjon. Dette for å øke produksjonskapasiteten som en følge av forventninger om mer etterspørsel i årene som kommer.

børsen i Seoul endte aksjene i Samsung med en oppgang på rett over 1 prosent etter at tallene ble offentliggjort fredag. Selskapets aksjer har løftet seg 13,2 prosent det siste året.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.