BEDRIFTSTEKNOLOGI

Milliarder å hente på strømavlesing på mobil

Mobilen skal lese av strømbruk, og svenske Wireless Maingate vil prøve seg i Norge.

15. okt. 2007 - 11:40

M2M-kommunikasjon (maskin til maskin) er det raskest voksende området innenfor telekom-sektoren globalt. Ett av selskapene som ligger langt fremme innen utvikling og leveranse av teknologien er Telenor Cinclus, som skal levere systemer for mobilbasert strømavlesning av 1,2 millioner målepunkt i Sverige innen 2009.

Teknologien setter energileverandører i stand til å automatisere prosesser og lese av strøm og måledata presist og nøyaktig. I Sverige har energileverandørene et lovpålegg om å innføre automatisk måleravlesning innen 2009.

Telenor Cinclus skal levere teknologi for automatisk måleravlesning til en verdi av over tre milliarder kroner de neste tyve årene. Leveransene er resultat av et samarbeid mellom Telenor Cinclus og konsulentselskapet Integrate.

Men mens Telenor prøver seg på det svenske markedet, vil svenske Wireless Maingate ha sin del av kaka i Norge på automatisk måleravlesning for e-verk.

Wireless Maingate, som er Sveriges ledende leverandør av trådløse kommunikasjon for M2M markedet, og etabler i disse dager nytt kontor i Norge. Selskapet hadde ifjor en totalomsetning på 85 millioner svenske kroner.

Foruten å tilby GSM og GPRS baserte tjenester for maskinkommunikasjon til industri, transport og sikkerhet, vil Wireless Maingate ha sitt primære satsingsområde innenfor salg av automatisk måleravlesning for e-verk.

Det er mye penger som ligger i dette markedet. Totalt anslås dette markedet til å være på omlag seks milliarder kroner i Norge.

Forhenværende statsråd Odd Roger Enoksen ga Norges vassdrags-og elektrisitetsvesen (NVE) klarsignal til å starte arbeidet med innføring av toveis kommunikasjon for alle strømforbrukere. Wireless Maingate har allerede en rekke store energiselskaper som referansekunder fra Sverige.

Telenor Cinclus skal gjennom avtale med Skagerak Energi, EON og Fortum dekke omtrent 1,2 millioner målepunkt i skandinaviske husstander og bedrifter innen 2009. Leveransene er resultat av et samarbeid mellom Telenor Cinclus og konsulentselskapet Integrate.

    Les også:

Wireless Maingate på sin side har allerede knyttet til seg 3,2 millioner strømmålere i Sverige gjennom de store energiselskapene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.