RESULTATERFINANS

Milliardkjøp innen IT-tjenester til helse

Oracles overtakelse av Phase Forward gir dessuten tilgang til mange «nye» SAP-kunder.

Denne plansjen uttrykker Oracles ambisjoner for leveranser av IT-tjenester til helsesektoren.
Denne plansjen uttrykker Oracles ambisjoner for leveranser av IT-tjenester til helsesektoren.
19. apr. 2010 - 15:12

Programvaregiganten Oracle kunngjorde fredag at de kjøper Phase Forward i en aksjetransaksjon verdsatt til 685 millioner dollar, eller over 4 milliarder kroner. Prisen per aksje, 17 dollar, ligger 30 prosent over Phase Forward-kursen per torsdag kveld.

Phase Forward lager en løsning, Integrated Clinical Research Suite, for å spore og dokumentere virkninger av et nytt legemiddel fra de første kliniske testene og fram til endelig godkjenning av amerikanske helsemyndigheter (Food and Drugs Administration, FDA). I samsvar med kravene fra FDA, skal nye legemidlers bruk og virkning spores og dokumenteres også etter at godkjenning foreligger.

Forretningsmodellen til Phase Forward gjør at løsningen ikke installeres lokalt hos kunden, men leveres som en tjeneste, altså som «SaaS», «software as a service».

Oracles interesse for helseprogramvare ble ifølge Wall Street Journal flagget i april 2003, i dokumenter som ble gjort offentlig tilgjengelig i striden rundt overtakelsen av Peoplesoft. Disse omfattet en analyse av en mulig overtakelse av Cerner Corp, som aldri ble realisert. I 2008 opprettet Oracle en egen forretningsenhet for helseapplikasjoner, og i mars 2009 kjøpte de sin første spesialist innen helseprogramvare, Relsys International, en konkurrent til Phase Forward. Siden har de kjøpt rettighetene og andre immaterielle verdier til nok en Phase Forward-konkurrent, Conformia.

Denne plansjen uttrykker Oracles ambisjoner for leveranser av IT-tjenester til helsesektoren.
Denne plansjen uttrykker Oracles ambisjoner for leveranser av IT-tjenester til helsesektoren.

Analytikerkommentarer i amerikansk IT- og finanspresse framhever fire sider ved Oracles kjøp av Phase Forward:

  1. Markedet for applikasjoner beregnet på helsesektoren er i sterk vekst.
  2. Overtakelsen av Phase Forward gir Oracle tilgang til en rekke kunder hos erkerivalen SAP, særlig blant verdens store legemiddelselskaper.
  3. Den SaaS-baserte forretningsmodellen til Phase Forward svarer til Oracles egen strategi, og vil gjøre det enklere for den nye eieren å bruke den grunnleggende teknologien til å tilby stadig flere tjenester og utvide til andre nisjer innen helse, som pleie.
  4. Overtakelsen innebærer at Oracle får et solid sugerør i den økende strømmen av offentlige midler inn i amerikansk helsesektor.

Det antas at Oracle vil fortsette å kjøpe seg opp innen helse, og at det voksende markedet for helse-IT vil utløse oppkjøp fra aktører som Microsoft og Dell.

Det er lagt ut en presentasjon (pdf, 12 sider) som forklarer nærmere hva Phase Forward tilbyr.

Oppkjøpet antas å kunne fullføres i løpet av sommeren. Et vilkår er godkjennelse av generalforsamlingen i Phase Forward. Det er ikke kommet signaler som skulle tyde på at overtakelsen oppfattes som kontroversiell blant de ansatte eller blant dagens eiere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.