Milliardkrav mot datapirater

Europas mest omfattende piratkopieringssak rulles i disse dager opp i hele sin bredde i Toftlund i Danmark. To 28-åringer står tiltalt for produksjon og videresalg av 140.000 kompaktplater med piratkopiert programvare.

Ifølge Jyllandsposten risikerer de unge mennene ett års fengsel. I tillegg møter de krav om erstatning på svimlende 1,8 milliarder danske kroner. Kravet er reist av interesseorganisasjonen Business Software Alliance (BSA), som representerer en rekke av verdens største programvareprodusenter.

Piratkopiene ble produsert i Tyskland og fraktet til Danmark på paller lesset med mellom 1000 og 5000 CD-er av gangen. Platene ble videresolgt på det danske markedet under produktserienavnene "Silverado", "Vegas" og "Best of Internet". Hver måned kom det nye serier med ulike programvaresamlinger - en virksomhet som pågikk fra 1996 til 1998.

Piratkopistene som nå må stå til rette for sine handlinger tør ifølge Jyllandsposten ikke å røpe hvem som har operert som bakmann - i Danmark omtalt som "manden fra rastepladsen" - i frykt for represalier.

"Jeg kan ike sige, hvem det er. Det har noget at gjøre med, at jeg gjerne vil blive ved at se sådan her ud og kunne bevæge mig", vitnet den ene av de tiltalte 28-åringene onsdag, skriver Jyllandsposten.

Ifølge avisen krever BSA 900 millioner kroner i erstatning av 28-åringen - et beløp som tilsvarer nettoavansen på de piratkopierte programmene pluss erstatning for ytterligere tap. Den andre 28-åringen må regne med et tilsvarende krav fra BSA.

Retten i Toftlund besluttet imidlertid onsdag å skille ut erstatningssaken fra straffesaken. BSA må dermed anlegge sivile søksmål mot de to piratkopistene.

;