BEDRIFTSTEKNOLOGI

Milliardkrav venter mobilprodusenter

Mobilprodusenter trues med krav i milliardklassen på bakgrunn av det mange mener er helseskader som følge av skader påført som en følge av mobiltelefonbruk. Det britiske advokatselskapet Thompsons forbereder nå stevninger både mot produsenter og forhandlere på vegne av klienter.

Frode Eriksen
10. nov. 1998 - 15:03

Thompsons er et av Storbritannias ledende advokatselskap for personlige skader, og forbereder for tiden to saker som begge handler om helseskader som selskapet mener kommer som en følge av mobiltelefonbruk. Den ene saken retter seg mot mobiltelefonprodusentene og gjelder en 27 år gammel kvinne som har fått en spesiell type hjernesvulst, mens den andre saken dreier om en sak mot arbeidsgiveren eller forhandleren som leverte telefonen.

- Det er en rimelig sjanse for at søksmålene går igjennom, sier en advokat hos Thompsons, Duncan Milligan til Finanstidningen. - Det strømmer inn søksmål hele tiden der alle har samme type symptom. Det er snakk om unge mennesker i 20-30 års alderen som har fått spesielle svulster i hjernen og på øret, sier Milligan, som regner med at selskapet har stemningene klare ved årsskiftet.

Noe som ifølge advokatselskapet letter søksmålene, er patentsøknader fra flere mobilprodusentene for så langt tilbake som seks år siden, som er begrunnet med at patentene skal redusere strålingen fra telefonene. I en søknad fra Hitachi er begrunnelsen for et patent på en ny antenne at den skal "beskytte brukeren for halsskader". Også Ericsson har begrunnet patenter på samme måte.

- Dette gjelder to patenter fra 1992 til 1993 som først og fremst skal øke kapasiteten i telefonene, sier pressetalsmann i Ericsson mobiltelefoner, Bo Albertsson, til Finanstidningen.

Tidligere er denne saken omtalt i blant annet britiske Independent on Sunday, som mellom annet skriver at denne type søksmål kan sammenliknes med tilsvarende saker knyttet til tobakksindustrien i USA.

Blant de norske advokatene som har spesialisert seg på helseskader er Edmund Asbøll, men digi.no får opplyst ved hans kontor at selskapet ikke har saker av denne typen til behandling nå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra