Milliardminus for IBMs PC-divisjon

Spørsmålet om IBM er best tjent med å komme seg ut av det sterkt konkurranse- og marginutsatte PC-markedet, reises nå med fornyet styrke etter at selskapet i fjor tapte nærmere 7,5 milliarder kroner før skatt på sin PC-virksomhet.

Til tross for at IBM-konsernets inntjening steg det siste året, og alle forsåvidt hadde ventet et underskudd for selskapets PC-enhet, så har IBM aldri tidligere riktig avslørt omfanget av disse tapene. På grunn av innføring av nye regnskapsregler skjedde det først nå, hvilket medfører at stadig flere stiller spørsmål rundt fremtiden for IBMs PC-satsing.

Steven Milunovich, en analytiker hos Merrill Lynch & Co., sier til Wall Street Journal at de anbefaler IBM å trekke seg ut av desktop- og forbruker-PC-markedet. Don Young i PaineWebber Inc. støtter utspillet og sier IBM "bør utvide størrelsen og kvaliteten på sin inntjening".

Samtidig med at IBMs massive tap på PC-siden ble kjent, offentliggjorde selskapet en avtale med EMC Corp. til en samlet verdi av tre milliarder dollar. EMC konkurrerer med IBM innen store lagringssystemer, men konkurranseforholdet er ikke mer anspent enn at EMC de neste fem årene får kjøpe diskstasjoner og annen teknologi fra IBM. Samarbeidet innebærer også at EMC vil evaluere andre IBM-teknologier mot en avtale som gir EMCs ingeniører tilgang til IBMs patenter.

Både IBM- og EMC-aksjen steg med henholdsvis 4,125 og 5 dollar på New York-børsen etter offentliggjøringen av avtalen.

Til toppen