BEDRIFTSTEKNOLOGI

Million-støtte til supergrid

Det Linux-baserte amerikanske TeraGrid-prosjektet får offentlig millionstøtte i enda fem år.

19. aug. 2005 - 11:04

(Bildet ovenfor er hentet fra visualisering av gyroidstruktur.)

TeraGrid er et amerikansk prosjekt for å samkjøre enorme geografisk atskilte Linux-klynger som ett system. Prosjektet ble initiert i august 2001 og fikk en offentlig bevilgning fra National Science Foundation (NSF) på 53 millioner dollar for å dekke de første årene.

Onsdag kveld ble det meldt at NSF bevilger 150 millioner dollar til for å drive og utvide TeraGrid – «Extensible Terascale Facility» (ETF) – over den kommende femårs perioden.

TeraGrid stilles til rådighet for forsknings- og utdanningsinstitusjoner over hele USA. Det beskriver seg selv i dag som «verdens mest omfattende distribuerte kyberinfrastruktur for åpen vitenskapelig forskning».

Ressursene i TeraGrid brukes blant annet innen forskning på gener, hjernen, strukturen i universet, sykdomsdiagnose, værvarsling og mange former for simuleringer. Felles for alle oppgavene er at forskere får anledning til å manipulere hittil uante mengder data – det måles i mange terabytes om gangen – i søken etter vitenskapelig innsikt.

Initiativtakerne sier de vil utvikle flere «vitenskapsporter» for å gi flere forskere og utdanningsinstitusjoner tilgang til ressursene i TeraGrid gjennom deres egne PC-er. I første omgang skal ti nye porter dekke oppgaver innen bioinformatikk og nanoteknologi, samt samkjøring mellom TeraGrid og andre distribuerte infrastrukturer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.