Abonner
CLEARVIEW AI

Millionbot til svensk politi etter bruk av omstridt verktøy for ansiktsgjenkjenning

Clearview AI brukt uten godkjenning.

Politiet i Sverige er bøtelagt for å ha brukt et omstridt ansiktsgjenkjenningsverktøy uten tillatelse. Personene på bildet har ingenting med denne saken å gjøre.
Politiet i Sverige er bøtelagt for å ha brukt et omstridt ansiktsgjenkjenningsverktøy uten tillatelse. Personene på bildet har ingenting med denne saken å gjøre.

Det svenske datatilsynet, Integritetsskyddsmyndigheten, har ilagt det svenske politiet ved Polismyndigheten en sanksjonsavgift på 2,5 millioner svenske kroner for brudd på «brottsdatalagen», en særskilt, svensk lov om behandling av personopplysning som gjelder for myndigheter som bekjemper forbrytelser. 

Årsaken er at ansatte ved Nationella Operativa Avdelningen (NOA) samt i region Syd ved flere anledninger i perioden mellom høsten 2019 og 3. mars 2020 har brukt den mye omtalte applikasjonen Clearview AI.

Omstridt applikasjon

Clearview AI inkluderer en ansiktsgjenkjenningstjeneste som gjør det mulig å laste opp bilder og matche biometrien i dette med et stort antall bilder som har «skrapet» fra det åpne internettet. 

Som svar på søket gis brukerne nettadressene til de stedene som relaterte bildene har blitt funnet. 

Det svenske politiet skal primært ha brukt Clearview AI i forbindelse med mistenkte seksualforbrytelser mot barn. 

Polismyndigheten skal verken ha skaffet applikasjonen til veie eller godkjent bruken, men ifølge ComputerSweden fratar ikke dette Polismyndighetens ansvar for at applikasjonen har blitt brukt. 

Også norske myndigheter er på kundelisten til Clearview. Det er i alle fall klart at Kripos har testet systemet en begrenset periode i 2019 (for abonnenter)

Les også