Millioner å spare på digitale skolebøker

Selv et avansert lesebrett er langt rimeligere for skolen enn å spandere papirbøker.

Millioner å spare på digitale skolebøker

Selv et avansert lesebrett er langt rimeligere for skolen enn å spandere papirbøker.

Gyldendal Undervisning, digitalbokhandelen Elittera og Horten videregående skole har satt i gang et prøveprosjekt med digitale lærebøker, skriver Aftenposten.

Prosjektet innebærer at alle pensumbøkene til en forsøksklasse skal leveres digitalt, og leses på e-bokleseren, også kalt digitalt lesebrett, Iliad fra Philips-selskapet iRex Technologies.

Dette skal være første gang en skole i Europa tar i bruk dette hjelpemidlet.

Gyldendal vil levere selve bøkene, hovedsakelig som pdf-utgaver av papirutgavene. 30 elever og fem lærere skal få prøve den nye teknologien det neste året.

Ifølge beregninger fra Elittera vil fylkeskommunen kunne spare mellom 5 og 10 millioner kroner årlig ved å kjøpe et lesebrett til hver elev, og så laste alle bøkene inn på det.

Dette skyldes at profitt- og utgiftsledd reduseres til to. Mens en papirbok må gjennom forlag, trykking, distribusjon, bokhandel og retur, må en e-bok bare gjennom forlaget og den digitale bokhandelen.

Iliad har en listepris på 5599 kroner inklusiv mva, og er valgt til prosjektet framfor Elitteras langt rimeligere og langt dårligere utstyrte Cybook-modell. Spesifikasjonene er også langt bedre enn Sonys e-bokleser som er priset på nivå med Cybook.

Iliad har en 8,1 tommers skjerm som kan gjengi 16 gråtonenivåer. Skjermen integrerer teknologien Electronic Paper Display med Wacoms trykkfølsomme overflate. Teknisk sett skulle dette gjøre det mulig å skrive med en Wacom-penn på skjermen og lagre notatene som grafikk: Det er ikke oppgitt hvorvidt programvaren faktisk tillater dette. Prosessoren er en Intel Xscale i 400 MHz med 64 MB minne. I tillegg er det 256 MB intern flashminne, hvorav 128 MB kan brukes til å lagre bøker. Brukerens lagringsområde kan utvides med minnekort av typen MMC og CF, eller ved å bruke USB-pinner.

De ytre målene tilsvarer et ark i A5-størrelse. Vekten er 389 gram. Grensesnittet er på nederlandsk, engelsk, tysk eller forenklet kinesisk. Det loves flere språk.

Enhetens USB-utgang kan brukes til å utveksle filer med PC-er. Enheten har innebygget trådløst nett etter 802.11b/g, og kan bruke en USB-adapter for å knyttes til et kablet nett.

Leseren støtter formatene pdf, html og txt for dokumenter, samt jpg, bmp og png for bilder og mp3 for lyd. Det er innebygget høyttalere, og utgang for øretelefoner.

Elittera ser for seg en kraftig vekst og tror at de innen 2009 vil ha mellom tre til fire prosent av den totale bokomsetningen. I 2004 var den i Norge på 20,5 millioner, men etter at bokhandlene fikk frislipp av bøker er omsetningen trolig høyere i dag.

    Les også:

Til toppen