Millioner bruker gamle operativsystemer

Over 100 millioner PC-er og Mac kjøres under helt utdaterte operativsystemer, tror IDC.

Over 100 millioner PC-er og Mac kjøres under helt utdaterte operativsystemer, tror IDC.

Ifølge Washington Post, har analyseselskapet IDC beregnet av at 21 prosent av de omtrent 514 millioner betalte Windows-kopiene som var i bruk ved slutten av 2004, er av typen Windows 95, 98 eller Millennium Edition (ME). I tillegg mener selskapet at omtrent halvparten av alle Macintosh-brukerne benytter utgaver av Apple operativsystem som ble utgitt tidligere enn Mac OS X.

For brukere i helt isolerte systemer, er dette kanskje ikke noe problem, men så snart maskinene knyttes til Internett, vil mangelen på oppdaterte sikkerhetsfikser kunne føre til alvorlige problemer. Dette til tross for at mange ondsinnede nettbrukere ser ut til å fokusere mer på nye sikkerhetshull i Windows XP enn i gamle og utettede hull i systemene som var attraktive for minst et halvt tiår siden.

De gamle operativsystemer begrenser i mange tilfeller også mulighetene brukerne har til å ta i bruk nyere løsninger. Støtten for USB-utstyr og trådløse enheter er selvfølgelig begrenset, det samme gjelder også støtten for mye nyere og populær programvare, blant annet mange Internett-relaterte programmer.

For mange av disse brukerne er dette trolig irrelevant. Mange av maskinene benyttes trolig til helt spesifikke oppgaver som brevskriving og begrenset arkivering. Maskinene vil i mange tilfeller ha så svak maskinvare at bruk av nyere programvare uansett vil være for krevende. Ikke minst vil dette gjelde nye Office-installasjoner eller multimedieprogramvare.

Til toppen